menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Herbatniki zmiel, dodaj rozpuszczone masło, wymieszać dokładnie. Tortownicę 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masą wyłóż dno tortownicy o średnicy, można delikatnie ubić szklanką. Podpiecz 10 minut w temperaturze 180oC.

Śmietankę wlej do rondelka, dodaj pokruszoną czekoladę. Podgrzej na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż czekolada się rozpuści. UWAGA! Nie doprowadzić śmietanki do wrzenia. Wyłączyć kiedy zacznie lekko parować. Czekolada i tak się rozpuści. Odstawić do przestudzenia.

Żółtko i jajka utrzyj na puszystą masę, za pomocą miksera. Powoli dodawaj ser, łyżka po łyżce, cały czas ucierając. Dodaj przesianą mąkę i skórkę cytrynową. Na koniec wmieszaj przestudzoną śmietankę z czekoladą.

Na podpieczony spód wysypać wlej masę serową. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne/foremkę wypełnioną wrzącą wodą Wstaw sernik do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160oC i piec około 50 minut. Dobrze upieczony sernik jest ścięty na brzegach i lekko luźny w środku. Wyłącz piekarnik, pozostaw sernik do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki.

Wiśnie wsyp do rondelka, dodaj wodę i zagotuj. Kiedy owoce się rozmrożą, wsyp cukier. Mąkę ziemniaczaną rozrób z zimną wodą i po trochu wlewaj do wiśni, aż nabiorą konsystencji kisielu. Wystudzony sernik udekoruj, przestudzonymi wiśniami.

ocena:

Świąteczny sernik z białą czekoladą i wiśniami

składniki

Podstawa:

-1 opakowanie maślanych herbatników 100g

-50g roztopionego masła

Baza:

-500g sera twarogowego do serników

-200g śmietanki 36%

-200g białej czekolady

1/3 szklanki cukru drobnego

-1 żółtko

-1 jajko

-skórka otarta z jednej cytryny

-2 łyżki mąki pszennej

Wykończenie:

-450 g mrożonych wiśni

-50 ml wody

-3-4 łyżki cukru

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Herbatniki zmiel, dodaj rozpuszczone masło, wymieszać dokładnie. Tortownicę 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masą wyłóż dno tortownicy o średnicy, można delikatnie ubić szklanką. Podpiecz 10 minut w temperaturze 180oC.

Śmietankę wlej do rondelka, dodaj pokruszoną czekoladę. Podgrzej na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż czekolada się rozpuści. UWAGA! Nie doprowadzić śmietanki do wrzenia. Wyłączyć kiedy zacznie lekko parować. Czekolada i tak się rozpuści. Odstawić do przestudzenia.

Żółtko i jajka utrzyj na puszystą masę, za pomocą miksera. Powoli dodawaj ser, łyżka po łyżce, cały czas ucierając. Dodaj przesianą mąkę i skórkę cytrynową. Na koniec wmieszaj przestudzoną śmietankę z czekoladą.

Na podpieczony spód wysypać wlej masę serową. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne/foremkę wypełnioną wrzącą wodą Wstaw sernik do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160oC i piec około 50 minut. Dobrze upieczony sernik jest ścięty na brzegach i lekko luźny w środku. Wyłącz piekarnik, pozostaw sernik do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki.

Wiśnie wsyp do rondelka, dodaj wodę i zagotuj. Kiedy owoce się rozmrożą, wsyp cukier. Mąkę ziemniaczaną rozrób z zimną wodą i po trochu wlewaj do wiśni, aż nabiorą konsystencji kisielu. Wystudzony sernik udekoruj, przestudzonymi wiśniami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję