menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Opłukane kości zalej wodą. Gotuj do miękkości na małym ogniu. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, włoszczyznę i ziemniaki. Gotuj do miękkości warzyw, pod koniec dodaj szczaw. Dopraw solą i pieprzem, zagotuj. Zdejmij z palnika. Wlej śmietanę wymieszaną z żółtkiem, cały czas energicznie mieszając. Zupę podawaj z jajkami na twardo.

ocena:

Szczawiowa

składniki

  • 3 l wody
  • 500 g kości wieprzowych
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie                         
  • 1 młoda włoszczyzna obrana, pokrojona w drobną kostkę
  • 500 g ziemniaków obranych, pokrojonych w kostkę
  • 200 g świeżego szczawiu, umytego i posiekanego w cienkie paseczki
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 surowe żółtko
  • jajka na twardo do konsumpcji
  • sól, pieprz
  • ew. szczypta cukru, do złamania smaku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Opłukane kości zalej wodą. Gotuj do miękkości na małym ogniu. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, włoszczyznę i ziemniaki. Gotuj do miękkości warzyw, pod koniec dodaj szczaw. Dopraw solą i pieprzem, zagotuj. Zdejmij z palnika. Wlej śmietanę wymieszaną z żółtkiem, cały czas energicznie mieszając. Zupę podawaj z jajkami na twardo.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję