menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania
Mięso wrzuć do miski. Cebulę pokrój najdrobniej jak potrafisz. Natkę posiekaj bardzo drobno. Czosnek wyciśnij lub utrzyj na pastę. Wszystko dorzuć do mięsa, razem z olejem. Przypraw solą, ostrą papryką, kminem oraz garam masalą.
Ugnieć mięso między palcami, niech mięso zrobi się lekko kleiste, a przede wszystkim niech się dobrze wymiesza z przyprawami.
Jeśli masz trochę czasu, wstaw wymieszane mięso na pół godziny – godzinę do lodówki, niech smaki się przegryzą. Ale jeśli się spieszysz, nie musisz tego robić. Podziel mięso na 10 części, z każdej uformuj klopsa, nabij go na patyk do szaszłyków i uformuj walec. Na koniec możesz kebab lekko spłaszczyć – pomoże się mu to równomiernie upiec. Smaż po około 5 minut z każdej strony.
ocena:

Szisz kebab

składniki

  • 700 g mielonej wołowiny 
  • 1 średnia cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • garam masala
  • 1-2 łyżki oleju 
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania
Mięso wrzuć do miski. Cebulę pokrój najdrobniej jak potrafisz. Natkę posiekaj bardzo drobno. Czosnek wyciśnij lub utrzyj na pastę. Wszystko dorzuć do mięsa, razem z olejem. Przypraw solą, ostrą papryką, kminem oraz garam masalą.
Ugnieć mięso między palcami, niech mięso zrobi się lekko kleiste, a przede wszystkim niech się dobrze wymiesza z przyprawami.
Jeśli masz trochę czasu, wstaw wymieszane mięso na pół godziny – godzinę do lodówki, niech smaki się przegryzą. Ale jeśli się spieszysz, nie musisz tego robić. Podziel mięso na 10 części, z każdej uformuj klopsa, nabij go na patyk do szaszłyków i uformuj walec. Na koniec możesz kebab lekko spłaszczyć – pomoże się mu to równomiernie upiec. Smaż po około 5 minut z każdej strony.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję