menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na początku przygotuj biszkopt. Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Utrzyj do jego całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Całość wymieszaj na jednolitą masę. Tortownicę (22 cm) nasmaruj tłuszczem i posyp kaszą manną. Wlej masę biszkoptową i piecz przez 25-30 minut w 180°C do rumianego koloru. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstaw do wystygnięcia. Przygotuj krem budyniowy. Rozpuść cukier w mleku i przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia. Kiedy budyń zacznie tężeć dodaj margarynę lub masło pokrojone w drobną kostkę. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą miksera ręcznego. Kiedy biszkopt wystygnie przetnij go za pomocą nici na trzy równe okręgi. WeĹş pierwszy kawałek biszkoptu i nasącz sokiem z pomarańczy.Następnie odczekaj chwilę i nałóż krem budyniowy. Powtórz czynność z dwoma następnymi częściami biszkoptu. Na na brzegu górnej warstwie za pomocą rękawa robimy dekorację z kremu budyniowego.Dekoracja będzie zarazem zatrzymywała galaretkę aby nie spłynęła. Na wierzch wlewamy tężejącą galaretkę. Tort wstawiamy do lodówki 3-4 godziny. Jeżeli zostanie wam nadmiar kremu budyniowego możecie posmarować nim brzegi tortu i ozdobić np. płatkami migdałów lub czekolady.

ocena:

Szybki torcik budyniowy z galaretką

składniki

Biszkopt:
  • półtorej szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • sok z trzech pomarańczy
Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 8 łyżek cukru
  • 250 g margaryny lub masła
Dodatki:
  • 1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa
  • margaryna lub masło do smarowania tortownicy
  • kasza manna do tortownicy

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na początku przygotuj biszkopt. Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Utrzyj do jego całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Całość wymieszaj na jednolitą masę. Tortownicę (22 cm) nasmaruj tłuszczem i posyp kaszą manną. Wlej masę biszkoptową i piecz przez 25-30 minut w 180°C do rumianego koloru. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstaw do wystygnięcia. Przygotuj krem budyniowy. Rozpuść cukier w mleku i przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia. Kiedy budyń zacznie tężeć dodaj margarynę lub masło pokrojone w drobną kostkę. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą miksera ręcznego. Kiedy biszkopt wystygnie przetnij go za pomocą nici na trzy równe okręgi. WeĹş pierwszy kawałek biszkoptu i nasącz sokiem z pomarańczy.Następnie odczekaj chwilę i nałóż krem budyniowy. Powtórz czynność z dwoma następnymi częściami biszkoptu. Na na brzegu górnej warstwie za pomocą rękawa robimy dekorację z kremu budyniowego.Dekoracja będzie zarazem zatrzymywała galaretkę aby nie spłynęła. Na wierzch wlewamy tężejącą galaretkę. Tort wstawiamy do lodówki 3-4 godziny. Jeżeli zostanie wam nadmiar kremu budyniowego możecie posmarować nim brzegi tortu i ozdobić np. płatkami migdałów lub czekolady.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję