menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ciasto (spód tarty):

Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 2 godziny. Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C.

Krem cytrynowy

W rondelku zmiksuj jajka z cukrem pudrem, cały czas mieszając dodaj sok z cytryn i skórkę otartą z cytryn. Całość gotuj na bardzo małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką. Gdy masa zgęstnieje dodaj masło. Połącz składniki trzepaczką. Gorącą masę wylej na upieczony spód tarty i pozostaw do przestygnięcia.

Kremowa polewa

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Zmiksuj  mascarpone, a następnie dodaj do masy przestudzoną, ale cały czas płynną czekoladę. Wszystko miksuj do idealnego połączenia składników. Polewę wylej na przestudzony krem cytrynowy. Udekoruj plasterkami cytryny.

ocena:

Tarta cytrynowa z polewą

składniki

Ciasto (spód tarty)

  • 120 g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko

Krem cytrynowy

  • skórka otarta z trzech cytryn (najlepiej ekologicznych)
  • 90 ml soku z cytryny
  • 150 g cukru pudru
  • 30 g masła w temperaturze pokojowej
  • 4 jajka

Kremowa polewa

 

  • 100 g białej czekolady
  • 250g serka mascarpone
  • plasterki cytryny do ozdoby

 

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ciasto (spód tarty):

Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 2 godziny. Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C.

Krem cytrynowy

W rondelku zmiksuj jajka z cukrem pudrem, cały czas mieszając dodaj sok z cytryn i skórkę otartą z cytryn. Całość gotuj na bardzo małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką. Gdy masa zgęstnieje dodaj masło. Połącz składniki trzepaczką. Gorącą masę wylej na upieczony spód tarty i pozostaw do przestygnięcia.

Kremowa polewa

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Zmiksuj  mascarpone, a następnie dodaj do masy przestudzoną, ale cały czas płynną czekoladę. Wszystko miksuj do idealnego połączenia składników. Polewę wylej na przestudzony krem cytrynowy. Udekoruj plasterkami cytryny.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję