menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania
Ciasto (spód tarty):
Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 2 godziny. Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C.
 
Czekoladę rozpuść i pozostaw do ostygnięcia. Zmiksuj całą masę kajmakową i stopniowo dodawaj do niej ostudzoną, ale nie zimną czekoladę. Następnie wsyp rozdrobnione orzechy, wszystko mieszaj do idealnego połączenia składników.
 
Masę przełóż na upieczony spód tarty. Rozprowadź ją równomiernie na całej powierzchni. Na koniec posyp orzechami laskowymi. Przed podaniem chłodź w lodówce ok 1-2 godzin.
ocena:

Tarta czekoladowa z orzechami laskowymi

składniki

Ciasto (spód tarty):
 • 120 g zimnego masła
 • 220 g mąki pszennej
 • 40 g cukru pudru
 • szczypta soli
 • 1 łyżka kwaśnej śmietany
 • 1 żółtko
Krem:
 • 600 g masy kajmakowej jasnej 
 • 200 g czekolady gorzkiej 70% kakao
 • 50g rozdrobnionych orzechów laskowych lub innych
Dodatkowo:
 • 50g orzechów laskowych do posypania gotowej tarty

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania
Ciasto (spód tarty):
Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 2 godziny. Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C.
 
Czekoladę rozpuść i pozostaw do ostygnięcia. Zmiksuj całą masę kajmakową i stopniowo dodawaj do niej ostudzoną, ale nie zimną czekoladę. Następnie wsyp rozdrobnione orzechy, wszystko mieszaj do idealnego połączenia składników.
 
Masę przełóż na upieczony spód tarty. Rozprowadź ją równomiernie na całej powierzchni. Na koniec posyp orzechami laskowymi. Przed podaniem chłodź w lodówce ok 1-2 godzin.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję