menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ciasto (spód tarty):

Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłódĹş w lodówce przez 2 godziny. Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C.

Krem waniliowy:

Budyń waniliowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko w 200 ml mleka i z 4 łyżkami cukru.  Odstaw do wystygnięcia. 100g masła ubij mikserem na puszystą masę i dodawał pojedynczo porcje budyniu łyżką. Każdą porcję dokładnie wymieszaj z masłem przed dodaniem kolejnej. Po wymieszaniu całego budyniu dodaj jeszcze łyżkę esencji waniliowej. Wszystko jeszcze raz wymieszaj.

Brzoskwinie pokrój w plasterki i układaj na kremie od środka do zewnątrz. Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw w chłodne miejsce. Gdy zacznie tężeć polej kilka łyżek galaretki na brzoskwinie tak aby delikatnie pokryła owoce. Galaretka ma je zabezpieczyć przed wysychaniem.

ocena:

Tarta z kremem waniliowym i brzoskwiniami

składniki

   Ciasto (spód tarty)

  • 12o g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko

Krem waniliowy

  • 300 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 60g
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 4 łyżki cukru
  • 1oo g masła (temperatura pokojowa)
  • 800 g brzoskwiń w puszce lub świeżych
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ciasto (spód tarty):

Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłódĹş w lodówce przez 2 godziny. Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C.

Krem waniliowy:

Budyń waniliowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko w 200 ml mleka i z 4 łyżkami cukru.  Odstaw do wystygnięcia. 100g masła ubij mikserem na puszystą masę i dodawał pojedynczo porcje budyniu łyżką. Każdą porcję dokładnie wymieszaj z masłem przed dodaniem kolejnej. Po wymieszaniu całego budyniu dodaj jeszcze łyżkę esencji waniliowej. Wszystko jeszcze raz wymieszaj.

Brzoskwinie pokrój w plasterki i układaj na kremie od środka do zewnątrz. Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw w chłodne miejsce. Gdy zacznie tężeć polej kilka łyżek galaretki na brzoskwinie tak aby delikatnie pokryła owoce. Galaretka ma je zabezpieczyć przed wysychaniem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję