X

Czego szukasz?

Przepis

Tofu staje się bez wątpienia coraz bardziej popularne w Polsce, a wynika to z tego, że grono osób przestało jeść mięso i ryby. Liczba wegetarian i wegan rośnie bardzo szybko. Tofu samo w sobie nie ma smaku, ale wystarczy kilka dodatków i robi się bardzo smaczne. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przede wszystkim pysznym pomysłem.  Tofu po grecku, a’la ryba po grecku, przeczytajcie przepis, czuję, że spodoba się Wam. 

Tofu po grecku

Składniki:

  • 5 kostek tofu naturalnego (180-200 g każda)
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej do smażenia np. rzepakowy
  • sól, pieprz
Sos:
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 3 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki cukru np. trzcinowego
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie:

Krok 1:

Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę i pokrojonego w krążki pora. Następnie dodaj starte grubo: marchew, pietruszkę, seler. Podlej wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, wymieszaj i duś pod przykryciem do miękkości. Mieszamy co jakiś czas. Na koniec duszenia dopraw solą, pieprzem, cukrem i koncentratem pomidorowym. Sos powinien być mocno kwaśny, z lekką nutą słodyczy.

Krok 2:

Kostkę tofu pokrój na cztery części. Obie strony oprósz pieprzem i solą. Następnie obtocz w mące (mąkę włóż do woreczka strunowego, dodaj tofu, zamknij woreczek i intensywnie potrząsaj). Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż utworzy się rumiana skorupka. Na koniec tak przygotowane tofu obłóż sosem i podawaj zarówno na ciepło lub zimno.

Więcej wegetariańskich inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również