menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy masło na puszystą pianę i dodajemy do niej połowę cukru pudru oraz startą czekoladę. Na dnie formy kładziemy jeden wafel i przekładamy na niego masę czekoladową. Zmielone orzechy mieszamy z ubitą śmietanką i resztą cukru pudru. Nakładamy masę orzechową do formy na poprzednią masę. Przygotowujemy polewę: rozpuszczamy tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej (tzn.: w rondelku umieszczonym w garnku z ciepłą wodą) i mieszamy ze śmietanką lub masłem. Studzimy. Polewę wylewamy na wierzch naszego tortu. Odstawiamy w chłodne miejsce, aż tort stężeje.

ocena:

Tort czekoladowo – migdałowy

składniki

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mielonych migdałów lub orzechów: laskowych albo włoskich
  • 50 ml śmietany 30%
  • 400 g cukru pudru
  • 1 wafel na dno formy

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany 30% lub 50 g masła

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy masło na puszystą pianę i dodajemy do niej połowę cukru pudru oraz startą czekoladę. Na dnie formy kładziemy jeden wafel i przekładamy na niego masę czekoladową. Zmielone orzechy mieszamy z ubitą śmietanką i resztą cukru pudru. Nakładamy masę orzechową do formy na poprzednią masę. Przygotowujemy polewę: rozpuszczamy tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej (tzn.: w rondelku umieszczonym w garnku z ciepłą wodą) i mieszamy ze śmietanką lub masłem. Studzimy. Polewę wylewamy na wierzch naszego tortu. Odstawiamy w chłodne miejsce, aż tort stężeje.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję