menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby czyścimy, myjemy, kroimy w cienkie paski i dusimy na dwóch łyżkach masła. W trakcie duszenia dodajemy obraną i poszatkowaną cebulę, a na koniec odparowujemy, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz śmietaną. Mieszamy. Jaja ubijamy i dodajemy do nich sól, pieprz, natkę pietruszki. Smażymy 3 omlety. Każdy na małej łyżeczce masła. Wlewamy na rozgrzany tłuszcz masę jajeczną i smażymy najpierw na silnym ogniu, podnosząc brzegi, żeby rzadka masa mogła z wierzchu spłynąć pod spód. Gdy dół jest zrumieniony, a wierzch miękki, ale już trochę ścięty przekładamy omlet na talerz. Nakładamy na każdy omlety farsz grzybowy. Wierzch posypujemy startym serem i skrapiamy topionym masłem. Wkładamy omlet na 3-5 minut do nagrzanego piekarnika, żeby ser na wierzchu się rozpuścił

ocena:

Tort omletowy

składniki

  • 9 jajek
  • 500 g świeżych grzybów
  • 1 cebula
  • 50 g gęstej śmietany
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • 100 g masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby czyścimy, myjemy, kroimy w cienkie paski i dusimy na dwóch łyżkach masła. W trakcie duszenia dodajemy obraną i poszatkowaną cebulę, a na koniec odparowujemy, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz śmietaną. Mieszamy. Jaja ubijamy i dodajemy do nich sól, pieprz, natkę pietruszki. Smażymy 3 omlety. Każdy na małej łyżeczce masła. Wlewamy na rozgrzany tłuszcz masę jajeczną i smażymy najpierw na silnym ogniu, podnosząc brzegi, żeby rzadka masa mogła z wierzchu spłynąć pod spód. Gdy dół jest zrumieniony, a wierzch miękki, ale już trochę ścięty przekładamy omlet na talerz. Nakładamy na każdy omlety farsz grzybowy. Wierzch posypujemy startym serem i skrapiamy topionym masłem. Wkładamy omlet na 3-5 minut do nagrzanego piekarnika, żeby ser na wierzchu się rozpuścił

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję