menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Gotujemy mleko z cukrem oraz z cukrem waniliowym, aż do zgęstnienia. Niestety, masa kajmakową jest pyszna, ale okupiona długim staniem przy garnku z gotującym się mlekiem i ciągłym mieszaniem. Bez tego mleko może przylgnąć do dna i się przypalić, a wtedy nici z masy. Osobno ucieramy masło na pianę i powoli dodajemy do niego po łyżce gęstej masy mlecznej. Masę cały czas ucieramy. Następnie smarujemy wafle i układamy je warstwami jeden na drugim. Gdy tort kajmakowy jest gotowy, dociskamy go deseczką i stawiamy w chłodnym miejscu.

ocena:

Tort waflowy – kajmakowy

składniki

  • 1,5 l mleka
  • 1 paczka wafli
  • 750 g cukru
  • 250 g masła
  • cukier waniliowy

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Gotujemy mleko z cukrem oraz z cukrem waniliowym, aż do zgęstnienia. Niestety, masa kajmakową jest pyszna, ale okupiona długim staniem przy garnku z gotującym się mlekiem i ciągłym mieszaniem. Bez tego mleko może przylgnąć do dna i się przypalić, a wtedy nici z masy. Osobno ucieramy masło na pianę i powoli dodajemy do niego po łyżce gęstej masy mlecznej. Masę cały czas ucieramy. Następnie smarujemy wafle i układamy je warstwami jeden na drugim. Gdy tort kajmakowy jest gotowy, dociskamy go deseczką i stawiamy w chłodnym miejscu.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję