menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pokrój ciasto lub chałkę na 3 centymetrowe plastry. Roztrzep jajka z mlekiem i odrobiną soli. Na patelni roztop połowę masła. Namocz ciasto w masie jajecznej i smaż na rozgrzanym maśle. Gdy zrumieni się z jednej strony posyp cukrem i przerzuć na drugą stronę. Po 1-2 minutach zdejmij tosty z patelni i połóż na ręczniku papierowym i osącz z nadmiaru tłuszczu. Powtórz czynność z następnymi tostami. Kiedy masło zbrązowieje przetrzyj patelnię i kontynuuj smażenie na drugiej części masła. Tosty podawaj z konfiturą i serkiem waniliowym. Ewentualnie z miętą. W drugiej opcji zamiast jajka roztop masło i wsyp cukier. Kiedy zacznie się tworzyć karmel włóż ciasto ale bez namaczania w jajku. Kiedy z jednej strony obklei się chrupiącą karmelową skórką przewróć na drugą stronę. Dobrze jest je osączyć z nadmiaru tłuszczy. Podajemy także z konfiturą i serkiem waniliowym.

ocena:

Tosty francuskie z serkiem waniliowym i konfiturą

składniki

  • ciasto drożdżowe lub chałka (waga 500 g)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 80 g masła
  • 4 łyżeczki cukru
  • 200 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 100 g konfitury wiśniowej
  • szczypta soli
  • ew. mięta do dekoracji

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pokrój ciasto lub chałkę na 3 centymetrowe plastry. Roztrzep jajka z mlekiem i odrobiną soli. Na patelni roztop połowę masła. Namocz ciasto w masie jajecznej i smaż na rozgrzanym maśle. Gdy zrumieni się z jednej strony posyp cukrem i przerzuć na drugą stronę. Po 1-2 minutach zdejmij tosty z patelni i połóż na ręczniku papierowym i osącz z nadmiaru tłuszczu. Powtórz czynność z następnymi tostami. Kiedy masło zbrązowieje przetrzyj patelnię i kontynuuj smażenie na drugiej części masła. Tosty podawaj z konfiturą i serkiem waniliowym. Ewentualnie z miętą. W drugiej opcji zamiast jajka roztop masło i wsyp cukier. Kiedy zacznie się tworzyć karmel włóż ciasto ale bez namaczania w jajku. Kiedy z jednej strony obklei się chrupiącą karmelową skórką przewróć na drugą stronę. Dobrze jest je osączyć z nadmiaru tłuszczy. Podajemy także z konfiturą i serkiem waniliowym.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję