menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na głębokiej patelni rozgrzej smalec. Zeszklij cebulę wraz z czosnkiem, około 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj wątróbkę, wlej gin i dodaj cukier.
Po chwili kiedy alkohol odparuje przykryj pokrywką i duś 10 minut na małym ogniu. Następnie dodaj jabłka, dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem.
Duś jeszcze 5-10 minut aż jabłka będą miękkie. Podawaj z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Jeżeli zostanie nam na następny dzień można zmielić w maszynce o grubych oczkach lub posiekać.
Uzyskamy pyszną wątróbkę po żydowsku

ocena:

Wątróbka gęsia duszona z cebulą, jabłkiem i czosnkiem

składniki

  • 700 g wątróbek gęsich lub innych drobiowych
  • 3 cebule ok. 300 g pokrojone w ósemki
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 2 kwaśne jabłka ok. 350 g pokrojone w cząstki bez gniazd nasiennych ze skórą
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 50 ml ginu
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub wieprzowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na głębokiej patelni rozgrzej smalec. Zeszklij cebulę wraz z czosnkiem, około 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj wątróbkę, wlej gin i dodaj cukier.
Po chwili kiedy alkohol odparuje przykryj pokrywką i duś 10 minut na małym ogniu. Następnie dodaj jabłka, dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem.
Duś jeszcze 5-10 minut aż jabłka będą miękkie. Podawaj z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Jeżeli zostanie nam na następny dzień można zmielić w maszynce o grubych oczkach lub posiekać.
Uzyskamy pyszną wątróbkę po żydowsku

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję