X

Czego szukasz?

Przepis
DróbPrzekąski na ciepło

Wątróbka z jabłkami i żurawiną

Składniki

  • 600 g wątróbki z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 kwaskowe jabłka (400 g)
  • 60 g żurawiny (jedna garść)
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • ew. natka pietruszki do posypania lub listkami selera naciowego

Sposób przygotowania

Żurawinę namocz w 150 ml wrzątku. Wątróbkę umyj. Wysusz, najpierw na sicie ,potem na ręczniku papierowym. W głębokim talerzu wymieszaj sól, pieprz, czosnek, mąkę oraz roztarty w dłoniach majeranek.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju z łyżką masła. Obtocz wątróbkę w mące z przyprawami. Smaż na rozgrzanym tłuszczu około 3-4 minuty z każdej strony. Do uzyskania chrupiącej skórki.
Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę masła. Kiedy zacznie się pienić, wrzuć pokrojone w cząstki jabłka. Każdą cząstkę zrumień z dwóch stron. Wlej żurawinę z wodą, z namaczania oraz łyżką miodu.
Odparuj płyn do konsystencji syropu i dodaj całość do wątróbki. Ewentualnie posyp posiekaną natką pietruszki lub listkami selera naciowego.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również