X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 1 kg topinamburów
  • 250 g sera feta
  • 300 ml śmietany 30%
  • sok z połówki cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 garście tartego parmezanu
  • sól i świeżo mielony kolorowy pieprz

Sposób przygotowania

W dużej misce wymieszaj śmietanę, sok z cytryny, posiekany drobno czosnek, tymianek i rozgniecioną widelcem fetę. Mieszaninę dobrze dopraw pieprzem ale uważaj z solą ponieważ feta i parmezan są słone. Topinambura obierz, pokrój w cieniutkie talarki i przełożyć do miski z masą. Całość dokładnie wymieszaj i włóż do naczynia do zapiekania. Dobrze jest wcześniej wyłożyć formę papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wierzch zapiekanki posyp startym parmezanem i wstaw na 50 minut do nagrzanego do 180°C, aż topinambur będzie miękki a wierzch zrumieniony. Smacznego. 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również