menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W garnku wstaw posolony wrzątek. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, musi być al dente. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy. Podsmaż na niej cebulę z czosnkiem przez 2-3 minuty. Następnie dodaj pomidory w puszce i duś na średnim ogniu, kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier. Całość zamieszaj. Orzo dodaj do sosu, razem z liśćmi bazylii. Poczekaj aż makaron wchłonie część sosu i wyłącz palnik. W misce wymieszaj wszystkie składniki, oprócz oliwy. Dokładnie wyrób mięso, im dłużej tym lepiej. Na patelni rozgrzej dość mocno oliwę. Formuj z mięsa małe pulpeciki i wrzucaj na rozgrzany tłuszcz. Smażymy około 4 minuty, co chwilę przewracając pulpeciki na drugą stronę. Podajemy orzo w sosie pomidorowym z pulpecikami, posypane tartym serem i kawałkiem zieleniny.

ocena:

Ziołowe pulpeciki z pomidorowym orzo

składniki

-500 g mielonej wołowiny
-1 jajko
-bułka tarta
-1 cebula, bardzo drobno posiekana
-2 ząbki czosnku, utarte
-1 łyżka listków rozmarynu, posiekanych
-1 łyżka bazylii, posiekanej
-1 łyżka natki, posiekana
-sól, pieprz
-2-3 łyżki oliwy

-300 g makaronu orzo (w kształcie ryżu)
Sos:
-2 puszki pomidorów krojonych
-1 cebula, pokrojona w kostkę
-3 ząbki czosnku, posiekane
-pół pęczka bazylii
-szczypta cukru
-1 łyżka koncentratu pomidorowego
-2 łyżki oliwy
-sól, pieprz
-żółty ser 100 g do posypania

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W garnku wstaw posolony wrzątek. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, musi być al dente. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy. Podsmaż na niej cebulę z czosnkiem przez 2-3 minuty. Następnie dodaj pomidory w puszce i duś na średnim ogniu, kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier. Całość zamieszaj. Orzo dodaj do sosu, razem z liśćmi bazylii. Poczekaj aż makaron wchłonie część sosu i wyłącz palnik. W misce wymieszaj wszystkie składniki, oprócz oliwy. Dokładnie wyrób mięso, im dłużej tym lepiej. Na patelni rozgrzej dość mocno oliwę. Formuj z mięsa małe pulpeciki i wrzucaj na rozgrzany tłuszcz. Smażymy około 4 minuty, co chwilę przewracając pulpeciki na drugą stronę. Podajemy orzo w sosie pomidorowym z pulpecikami, posypane tartym serem i kawałkiem zieleniny.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję