menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na patelni rozgrzej masło z olejem. Dodaj ogórki kiszone i kminek, smaż na średnim ogniu przez 10-15 minut. Po tym czasie patelnie zdejmij z palnika, odstaw na bok. Warzywa: marchew, pietruszkę i seler zalej wywarem. Gotuj przez 30 minut, następnie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy ziemniaki będą miękkie, wrzuć do zupy ogórki kiszone. Zupę zagotuj, jeżeli zupa jest za mało intensywna w smaku, dodaj kwas z ogórków. Śmietanę dokładnie wymieszaj z mąką i żółtkiem. Powoli wlej do zupy cały czas mieszając, zupa nie powinna wrzeć. Ostrożnie dopraw solą i pieprzem, zagotuj. Wymieszaj ogórkową z posiekanym koperkiem.

ocena:

Zupa ogórkowa

składniki

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 400g ogórków kiszonych, startych na tarce o grubych oczkach
  • 1 płaska łyżeczka kminku
  • 1 marchewka, obrana starta na tarce o grubych oczkach
  • 1 pietruszka, obrana starta na tarce o grubych oczkach
  • 50 g selera, obrany starty na tarce o grubych oczkach
  • 2 l wywaru drobiowego lub warzywnego
  • 3-4 ziemniaki, obrane pokrojone w kostkę
  • ½ szklanki kwasu ogórkowego
  • 150 ml  śmietany 30%
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na patelni rozgrzej masło z olejem. Dodaj ogórki kiszone i kminek, smaż na średnim ogniu przez 10-15 minut. Po tym czasie patelnie zdejmij z palnika, odstaw na bok. Warzywa: marchew, pietruszkę i seler zalej wywarem. Gotuj przez 30 minut, następnie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy ziemniaki będą miękkie, wrzuć do zupy ogórki kiszone. Zupę zagotuj, jeżeli zupa jest za mało intensywna w smaku, dodaj kwas z ogórków. Śmietanę dokładnie wymieszaj z mąką i żółtkiem. Powoli wlej do zupy cały czas mieszając, zupa nie powinna wrzeć. Ostrożnie dopraw solą i pieprzem, zagotuj. Wymieszaj ogórkową z posiekanym koperkiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję