menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kalafior układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem lub oliwą  i posypujemy kminkiem. Naczynie umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C i pieczemy przez 25 minut. Gotowy kalafior powinien mieć ciemno-brązową skórkę.

W garnku podsmażamy cebulę do zarumienia z czosnkiem, a następie dodajemy upieczone różyczki kalafiora oraz ziemniaki. Zalewamy bulionem, gotujemy do miękkości. 5 minut przed końcem gotowania wkładamy łososia. Przed miksowaniem zupy wyjmujemy łososia i dzielimy na malutkie kawałki. Miksujemy za pomocą blendera. Całość doprawiamy sokiem z cytryny,  solą pieprzem . Pestki z dyni prażymy na patelni. Krem podajemy z pestkami i szczypiorkiem, najlepiej lekko schłodzony.

ocena:

Zupa z pieczonego kalafiora z gotowanym łososiem

składniki

  • 3 średnia główki kalafiora, podzielone na różyczki
  • 3,5 l bulionu warzywnego
  • 1 cytryna
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 6 ząbków czosnku, utartych
  • 1 łyżka kminku
  • 3 ziemniaki obrane i pokrojone w plastry
  • 3 x szczypiorek posiekany do posypania
  • 500 g filetu z łososia
  • 150 g prażonych pestek dyni
  • olej lub oliwa
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kalafior układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem lub oliwą  i posypujemy kminkiem. Naczynie umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C i pieczemy przez 25 minut. Gotowy kalafior powinien mieć ciemno-brązową skórkę.

W garnku podsmażamy cebulę do zarumienia z czosnkiem, a następie dodajemy upieczone różyczki kalafiora oraz ziemniaki. Zalewamy bulionem, gotujemy do miękkości. 5 minut przed końcem gotowania wkładamy łososia. Przed miksowaniem zupy wyjmujemy łososia i dzielimy na malutkie kawałki. Miksujemy za pomocą blendera. Całość doprawiamy sokiem z cytryny,  solą pieprzem . Pestki z dyni prażymy na patelni. Krem podajemy z pestkami i szczypiorkiem, najlepiej lekko schłodzony.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję