menu

Wideo

Najnowsze:

Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 duży brokuł
200 g ziemniaków (3 ziemniaki)
900 ml bulionu warzywnego
100 ml śmietany 30%
sól , pieprz
szczypta gałki muszkatołowej

Dodatki:
100 g łososia wędzonego
4 łyżki pestek dyni prażonych

Przygotowanie: Pokrój ziemniaki w cienkie plastry, pokrój cebulę w piórka, pokrój czosnek w plastry, podziel brokuły na różyczki. W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek, zeszklij przez 1 minutę. Wlej bulion, kiedy się zagotuje dodaj brokuła i ziemniaki. Gotuj do miękkości około 10 minut, następnie dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zmiksuj ze śmietaną na gładki krem. Podawaj z drobnymi kawałkami łososia i prażonymi pestkami dyni.

Składniki:
1 szklanka drobnej białej fasoli, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
ok. 500 – 600g mięsa wołowego na gulasz
sól, pieprz
3 rozgniecione liście laurowe
1 łyżeczka oregano suszonego
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula, pokrojona w dużą kostkę 2×2 cm
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w 1 cm plasterki
1 pietruszka obrana, pokrojona w 1 cm plasterki
1 marchew obrana, pokrojona w 1 cm plasterki
4 utarte ząbki czosnku
2 puszki pomidorów krojonych
100 ml wytrawnego czerwonego wina
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:
Fasolę odlej, przepłucz i zalej 1,5 l wody, zacznij gotować. Mięso dopraw solą, pieprzem, liściem laurowym i oregano, dokładnie natrzyj przyprawami. Oprósz mąką pszenną, podsmaż do uzyskania rumianego koloru na rozgrzanej oliwie, około 5-7 minut. Dodaj warzywa cebulę, seler naciowy, pietruszkę, marchew i czosnek. Podsmaż przez 3-4 minuty, dodaj fasolę do mięsa. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę. Następnie dodaj wino, pomidory krojone, koncentrat pomidorowy oraz cukier. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu 40 minut, podawaj z grillowaną polentą.

Poprzednie:

Składniki
700 g Schabu
10 ząbków czosnku
3-4 gałązki rozmarynu
2 łyżki oleju
6-7 świeżych śliwek
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka miodu
1 laska cynamonu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sól, pieprz
1 liść laurowy

Sposób przygotowania:
W schabie za pomocą wąskiego noża wykonaj kieszeń do faszerowania. Faszeruj schab obranym czosnkiem. Ponacinaj schab z wierzchu i w szczeliny powkładaj gałązki rozmarynu. Mięso natrzyj dokładnie solą i pieprzem. Odstaw na 2-3 godziny. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Przełóż do brytfanki, piecz około 70 minut. Na patelnie wlej wino, poczekaj 1 minutę, aż się zagotuje. Dodaj śliwki pokrojone na połówki lub ćwiartki, bez pestek. Dodaj liść laurowy i cynamon. Dopraw sola, pieprzem oraz miodem. Po kolejnej minucie, rozrób mąkę ziemniaczaną z 50 ml zimnej wody, wlej do śliwek z winem. Gotuj 2-3 minuty do konsystencji sosu, śliwki nie powinny się rozpaść. Mięso po wyjęciu z piekarnika, przed krojeniem, odstaw na 15 minut, aby odpoczął. Schab podawaj ze śliwkami w winie i np. pieczonymi ziemniakami.

Czy Święta Wielkanocne nie kojarzą Wam się przede wszystkim z jajkami w przeróżnych postaciach oraz z żurkiem? Koniecznie spróbujcie przygotować ten z przepisu Jakuba Kuronia. Postępujcie dokładnie według jego wskazówek, a Wasza rodzina na pewno będzie zachwycona smakiem tego dania. Nie jest to żurek postny, bo przygotowany z dużą ilością boczku i białej kiełbasy. Dla tych, którzy spędzają Wielkanoc w duchu religijnej tradycji, będzie więc idealnym daniem na obiad w Wielką Niedzielę lub Wielki Poniedziałek. Smacznego i radosnych Świąt!

Składniki:
-500 ml zakwasu na żur
-1 1/2 l wywaru lub wody
-2 cebule
-2-3 suszone grzyby
-400 g ziemniaków
-300 g kiełbasy białej
-100 g wędzonki lub boczku
-100 ml śmietany 18%
-2 łyżki tłuszczu do smażenia
-2 łyżki chrzanu(świeżo utartego lub ze słoika)
-2-3 liście laurowe
-6 ziaren ziela angielskiego
-10 ziaren pieprzu
-1 łyżka majeranku
-4 ząbki czosnku
-sól, pieprz do smaku
-8 ugotowanych na twardo jajek

DOM to mała sezonowa restauracja ulokowana w domu mieszkalnym na Żoliborzu. Proponuje dania kuchni światowej, sezonowe i oparte na naturalnych produktach. Bezpretensjonalnie i z sercem.
Sprawdźcie sami

Składniki:

Marynata:
3 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka kurkumy mielonej
1 czerwone chili, pokrojone w cienkie plasterki
Sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek

Kurczak:
750 g piersi z kurczaka, pokrojonej w dużą kostkę
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
375 ml bulionu z kurczaka
600 g obranej dyni, pokrojonej w półksiężyce
2 łyżki stołowe miodu
2 laski cynamonu
1 cytryna, pokrojona w plastry
½ szklanki rodzynek
Pieprz, sól

Ryż:
1 łyżka masła klarowanego lub masła
1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru
1 starty ząbek czosnku
300g ryżu basmati
500 ml bulionu z kurczaka
1/3 szklanki płatków migdałów, lekko uprażonych

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Do marynaty dodaj kurczaka, dokładnie natrzyj i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż kurczaka aż nabierze złotego koloru, przełóż go na talerz. Na tą samą patelnie dodaj, bulion, koncentrat, dynię, miód i cynamon. Zmieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Na tak powstały sos połóż mięso, przykryj cytryną i rodzynkami. Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 25 minut, aż mięso przejdzie przyprawami. Dopraw solą i pieprzem. W międzyczasie, w głębokiej patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę, imbir i czosnek, smaż na małym ogniu przez 2 minuty. Dodaj ryż, wymieszaj z resztą składników, wlej bulion i zagotuj. Przykryj, gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Zdejmij z ognia, posyp kolendrą i migdałami.

Sos z leśnych grzybów w chrupiącym pieczywie – składniki: 400 g pokrojonych w plastry grzybów np. podgrzybków lub prawdziwków 2-3 szalotki 150 ml śmietany 30% 1/2 łyżeczki świeżego tymianku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka masła 1 bochenek chleba kilka gałązek koperku do dekoracji sól pieprz

Składniki:
2 udka lub 2 piersi z gęsi
1 l oleju roślinnego
sól, pieprz
kilka gałązek tymianku
kilka gałązek rozmarynu
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:
Mięso przełóż do miski dość ściśle, natrzyj solidnie solą i pieprzem. Obłóż ziołami i czosnkiem, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na całą noc. W garnku zacznij podgrzewać olej. Mięso oczyść z marynaty i przełóż do tłuszczu.
Olej nie powinien się gotować tylko delikatnie mrugać, przez około dwie godziny. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i odchodzić od kości. Piersi można wystudzić i przed podaniem delikatnie podsmażyć, wtedy mięso jest miękkie a skórka chrupiąca.
Podawaj z ziemniakami puree i żurawiną.

Orzeszki ziemne są uznawane za tłustą i niezdrową przekąskę, a szczególnie już te z dodatkiem dużej ilości przypraw. Chodzi tu zapewne o sporą ilość oleju oraz glutaminianu sodu. Jakub Kuroń proponuje domową wersję orzeszków prażonych z przyprawami. Są z pewnością lepsze i zdrowsze od tych smakowych kupowanych w sklepie. Idealna niezobowiązująca przekąska.

Składniki:
-2 szklanki orzeszków ziemnych
-1 łyżeczka kuminu
-1/2 łyżeczka czosnku granulowanego
-1 łyżeczka soli morskiej
-2 łyżki oleju roślinnego

Faszerowana golonka w miodowo-piwnej marynacie – składniki: 4 średnie golonki 1 główka czosnku 2 liście laurowe 4 goździki 6 ziaren ziela angielskiego 400 g chudej wieprzowiny 1 mała cebula 1 papryczka chilli 2 łyżki posiekanego rozmarynu sól 1/3 szklanki jasnego piwa 4 łyżki miodu 2-3 łyżki musztardy 2 łyżki sosu sojowego

Pigwa to niezwykle szlachetny owoc, który świetnie sprawdza się jako składnik dżemów. Smakuje też doskonale w prostym połączeniu z cukrem i dowolnymi przyprawami – jako dodatek do herbaty. Jakub Kuroń proponuje przygoowanie takiej właśnie pigwy. Spróbujcie koniecznie, jest idealna na jesień!

Składniki:
– 500 g pokrojonej pigwy
– korzeń imbiru
– 250 g cukru

Nie każdy lubi podroby, a zwłaszcza wątróbkę. Jakub Kuroń przygotuje nietypową sałatkę, która może przekonać każdego, że warto ją jeść: połączenie wiśni i wątróbki wypada wyśmienicie.

Składniki:
100 g dowolnej mieszanki sałat
150 g pomidorków koktajlowych
400 g wątróbki kurzej
200 g wiśni bez pestek
4 łyżki octu balsamicznego
6 łyżek miodu
50 ml oliwy
50 g sera dziugas, skrojonego obieraczką na płatki
garść listków bazylii do dekoracji

Mięsa świetnie komponują się ze słodkimi dodatkami, stąd tak duża popularność sosów typu chutney. Jeszcze bardziej znana jest żurawina, którą podaje się do różnych dań mięsnych, serów i sałatek. Jakub Kuroń proponuje klasyczne, ale jednocześnie wykwintne połączenie piersi z indyka ze świeżą żurawiną. Można ją jeść zarówno na zimno jak i na ciepło.

Składniki:
-500 g piersi z indyka
-150 g żurawiny (świeżej lub suszonej)
-100 ml wywaru warzywnego
-3 utarte ząbki czosnku
-1 płaska łyżeczka curry
-1 łyżeczka oregano
-3 łyżki sosu sojowego jasnego
-1 łyżeczka miodu
-80 ml oleju
-sól, pieprz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję