X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieZupy

Barszcz czerwony

Z czym kojarzy Wam się stół Wigilijny? Z jakim daniem? Dla mnie to przede wszystkim aromatyczny, pyszny barszcz czerwony. Na tą zupę czekam cały rok. I powiem Wam, zawsze, ale to zawsze biorę dokładkę i mam nadzieję, że zostanie choćby jedna porcja na kolejny dzień. Poniżej przepis na z pewnością najlepszy barszcz czerwony jaki zrobiłem. 

Barszcz czerwony

Składniki: 

Zakwas:

  • 1,5 kg buraków
  • 1 kromka chleba razowego
  • 1 łyżeczka kminku
  • przegotowana woda
  • sól

Barszcz:

  • 1 kg buraków
  • 1 główka czosnku
  • 2 l wody
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2-3 liście laurowe
  • 500 ml zakwasu buraczanego
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • kilka suszonych grzybów np. podgrzybków
  • 1 cebule
  • 1 kwaśne jabłko
  • 10 ziaren pieprzu np. czarnego
  • sól, pieprz
  • ew. cukier

Przygotowanie: 

Krok 1:

Buraki umyj, obierz, pokrój w cienkie plastry. Ułóż w glinianym garnku lub szklanym słoju i zalej letnią przegotowaną wodą, tak aby z pewnością je przykryła. Następnie dodaj przekrojone na pół ząbki czosnku, na wierzchu połóż kromkę razowego chleba.

Krok 2:

Żeby przyspieszyć proces kiszenia, dodaj łyżeczkę soli na litr płynu – zakwas jest wówczas intensywniejszy w smaku i lepiej się konserwuje. Następnie garnek (lub słój) obwiąż gazą, odstaw w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej.

Krok 3:

Po 5– 7 dniach usuń chleb i pianę z powierzchni zakwasu. Dokładnie przecedź zakwas przez wielokrotnie złożoną gazę. Przelej do czystych butelek i szczelnie zamknij. W lodówce możesz go przechowywać przez kilka miesięcy.

Krok 4:

Przygotuj barszcz. Włoszczyznę i jabłka umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej wodą w dużym garnku. Dodaj licie laurowe, ziele angielskie, majeranek, pieprz w ziarnach, suszone grzyby oraz główkę czosnku przekrojoną w poprzek. Gotuj 40 minut.

Krok 5:

Po tym czasie buraki umyj i obierz. Pokrój w cienkie plastry, dodaj do garnka. Podgrzewaj całość na małym ogniu około 40 minut, ale nie gotuj. Po upływie tego czasu przecedź barszcz, dodaj do niego zakwas. Podgrzej, ale nie dopuść do zagotowania. Jeżeli barszcz jest za kwaśny (my lubimy kwaśny), dodaj cukier.

Więcej przepisów na dania Bożonarodzeniowe znajdziesz >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również