Pieczeń rzymska z jajkiem
Pieczeń rzymska z jajkiem to bez wątpienia klasyka naszego Wielkanocnego stołu. Mamy ją w swoim świątecznym menu praktycznie co roku, w tym roku nie będzie inaczej. Wszystkie imprezy Kuroniów są składkowe, to znaczy każdy przygotowuje coś ze swojego repertuaru, coś z czego słynie i co wychodzi mu najlepiej. Gajka zajmuje się słodyczami i sałatkami. Mama faszeruje jaja i robi pasztet. Ja uwielbiam robić ŻUREK oraz pieczeń właśnie. Poniżej dowiecie się jak przygotować moją ulubioną pieczeń rzymską. Do jej zrobienia nie potrzebujecie nawet formy, wystarczy kawałek foli aluminiowej.
Pieczeń rzymska z jajkiem – przepis krok po kroku
Składniki:
- 1,2 kg mielonej wieprzowiny
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 2-3 ząbki czosnku
- dwa jajka
- 2 łyżki majonezu premium, ja skorzystałem z Roleskiego
- 2 łyżki musztardy, polecam trochę ostrzejsze gatunki
- 3 łyżki ketchupu
- 4-5 łyżek bułki tartej
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na oleju roślinnym podsmaż na ciemnozłoto cebulę pokrojoną w kostkę. Dopraw solą i pieprzem, następnie odstaw do wystygnięcia. Mięso przełóż do miski, wbij jajka, dodaj podsmażoną cebulę, majonez, musztardę, ketchup, bułkę tartą, na koniec sól i pieprz.
Krok 2:
Całość dobrze wymieszaj. Wszystkie składniki muszą się ładnie połączyć, dzięki temu pieczeń będzie bardziej zwarta. Na foli aluminiowej ułóż masę, następnie zrób zagłębienie, ułóż w nim jajka na twardo.
Krok 3:
Uformuj pieczeń zamykając jajka w środku. Następnie zawiń w folię aluminiową, jak zajdzie taka potrzeba w dwie warstwy. Zapiekaj przez 60 minut w 190°C. Przed podaniem odłóż aby trochę odpoczęła, łatwiej będzie ją pokroić.
Pieczeń rzymska z jajkiem wyśmienicie smakuje np. jako główne danie. Ale równie pysznie smakuje pokrojona na kanapki z majonezem i dodatkiem sałatki jarzynowej.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zaprasza na Facebook o Instagram.
Więcej pysznych obiadowych propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<