Żur świąteczny z białą kiełbasą i jajkiem
Czy Święta Wielkanocne nie kojarzą Wam się przede wszystkim z jajkami w przeróżnych postaciach oraz z żurkiem? Koniecznie spróbujcie przygotować ten z przepisu Jakuba Kuronia. Postępujcie dokładnie według jego wskazówek, a Wasza rodzina na pewno będzie zachwycona smakiem tego dania. Nie jest to żurek postny, bo przygotowany z dużą ilością boczku i białej kiełbasy. Dla tych, którzy spędzają Wielkanoc w duchu religijnej tradycji, będzie więc idealnym daniem na obiad w Wielką Niedzielę lub Wielki Poniedziałek. Smacznego i radosnych Świąt!
Żur świąteczny z białą kiełbasą i jajkiem. Składniki:
- 500 ml zakwasu na żur
- 1 1/2 l wywaru lub wody
- 2 cebule
- 2-3 suszone grzyby
- 400 g ziemniaków
- 300 g kiełbasy białej
- 100 g wędzonki lub boczku
- 100 ml śmietany 18%
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia
- 2 łyżki chrzanu(świeżo utartego lub ze słoika)
- 2-3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 8 ugotowanych na twardo jajek
DOM to mała sezonowa restauracja ulokowana w domu mieszkalnym na Żoliborzu. Proponuje dania kuchni światowej, sezonowe i oparte na naturalnych produktach. Bezpretensjonalnie i z sercem.
Sprawdźcie sami
Oto inne moje Przepisy na Dania Wielkanocne (link)