Przepis
Składniki
Ciasto
- 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 200 g masła
Krem
- 250 ml mleka
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru pudru
- cukier waniliowy
- 100 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dosypujemy cukier i kakao, następnie dodajemy żółtka i masło. Ciasto siekamy nożem, a potem szybko zagniatamy, wkładamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Robimy krem: gotujemy mleko z cukrem waniliowym. Ucieramy w rondelku żółtka z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Wstawiamy rondelek do garnka z gorącą wodą i wlewamy do żółtek mleko, cały czas krem ubijamy, aż zgęstnieje. Ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek, którym wylepiamy foremki. Pieczemy ciasto w foremkach 10 minut w temperaturze 200ºC, nalewamy do nich krem i pieczemy jeszcze 10 min. W temperaturze 180ºC. Przybieramy dowolnie orzechami, wiórkami migdałów, tartą czekoladą.
I co z tą tabliczką czekolady?
Niestety nie jest to mój przepis, chyba mojego Ojca i nie za bardzo umiem odpowiedzieć na Twoje pytanie.
Muszę w wolnej chwili poprawić tą recepturę.
Pozdrawiam i przepraszam za kłopot.
Ile kakao idzie do ciasta?