BabeczkiDeseryPieczywoRóżne przepisyTłusty czwartek
Drożdżówki z serem. Przepis krok po kroku.
W naszym domu wszyscy uwielbiają drożdżówki z serem. Nie ważne jaką ilość zrobię, zawsze znikają w mgnieniu oka. Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcie. 😉 Te bulki świetnie się nadają jako drugie śniadanie do szkoły, lub pracy. Długo zachowują świeżość i są dużo zdrowsze niż bułki kupione w drodze do szkoły. Jeśli lubicie kruszonkę to TU macie przepis. Wystarczy zagnieść i posypać drożdżówki z serem przed pieczeniem.
Drożdżówki z serem składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 40 g drożdży świeżych
- 120 g masła
- 3 żółtka
- 250 ml ciepłego mleka
- 4 łyżki cukru
Masa serowa
- 500 g mielonego twarogu najlepiej tłusty lub półtłusty.
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki skórki cytrynowej
- 100 g rodzynek
- 1 żółtko do posmarowania drożdżówek
Przygotuj rozczyn:
Pokrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i 2-3 łyżki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Wymieszaj dokładnie i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.
Wszystkie składniki ciasta drożdżowego wyrób ze sobą na jednolicie gładką masę. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli posiadasz mikser planetarny lub inne ustrojstwo ułatwiające pracę w kuchni skorzystaj z niego, ciasto wychodzi równie smaczne, a nawet bardziej pulchne.
W czasie gdy ciasto dzielnie wyrasta zajmij się przygotowaniem farszu. Jest to bardzo proste, połącz ze sobą wszystkie składniki masy serowej i idealnie wymieszaj.
Gotowe ciasto powinno podwoić swoją objętość, być puszyste z mnóstwem małych pęcherzyków i lekko odklejać się od ścianek naczynia.
Tak wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat. Możesz tak jak ja urywać kawałki ciasta wielkości piłeczki pingpongowej i uformuj je tak aby w środku powstało miejsce na dużą łyżkę farszu.
Możesz również rozwałkować ciasto na grubość ok 1,5 – 2 cm i wycinać placki szklanką. Następnie uformuj tak, aby farsz nie wypłynął podczas pieczenia.
Tak przygotowane drożdżówki z serem ułóż na papierze do pieczenia i posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz w 180°C przez 25 minut. Grzanie góra- dół.
Smacznego!
Więcej zdjęć znajdziecie na moim Instagramie @gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron
Mniam…ulubione mego męża