X

Czego szukasz?

Przepis
BabeczkiDeseryPieczywoRóżne przepisyTłusty czwartek

Drożdżówki z serem. Przepis krok po kroku.

W naszym domu wszyscy uwielbiają drożdżówki z serem. Nie ważne jaką ilość zrobię, zawsze znikają w mgnieniu oka. Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcie. 😉 Te bulki świetnie się nadają jako drugie śniadanie do szkoły, lub pracy. Długo zachowują świeżość i są dużo zdrowsze niż bułki kupione w drodze do szkoły. Jeśli lubicie kruszonkę to TU macie przepis. Wystarczy zagnieść i posypać drożdżówki z serem przed pieczeniem.  

 

Drożdżówki z serem składniki:

  • 450 g mąki pszennej 
  • 40 g drożdży świeżych 
  • 120 g masła
  • 3 żółtka
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru

Masa serowa

  • 500 g mielonego twarogu najlepiej tłusty lub półtłusty. 
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki skórki cytrynowej 
  • 100 g rodzynek

 

  • 1 żółtko do posmarowania drożdżówek

 

Przygotuj rozczyn:

Pokrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i 2-3 łyżki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Wymieszaj dokładnie i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.

 

Wszystkie składniki ciasta drożdżowego wyrób ze sobą na jednolicie gładką masę. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli posiadasz mikser planetarny lub inne ustrojstwo ułatwiające pracę w kuchni skorzystaj z niego, ciasto wychodzi równie smaczne, a nawet bardziej pulchne. 

 

W czasie gdy ciasto dzielnie wyrasta zajmij się przygotowaniem farszu. Jest to bardzo proste, połącz ze sobą wszystkie składniki masy serowej i idealnie wymieszaj. 

 

Gotowe ciasto powinno podwoić swoją objętość, być puszyste z mnóstwem małych pęcherzyków i lekko odklejać się od ścianek naczynia. 

 

Tak wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat. Możesz tak jak ja urywać kawałki ciasta wielkości piłeczki pingpongowej i uformuj je tak aby w środku powstało miejsce na dużą łyżkę farszu. 

Możesz również rozwałkować ciasto na grubość ok 1,5 – 2 cm i wycinać placki szklanką. Następnie uformuj tak, aby farsz nie wypłynął podczas pieczenia.

 

Tak przygotowane drożdżówki z serem ułóż na papierze do pieczenia i posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz w 180°C przez 25 minut. Grzanie góra- dół. 

 

Smacznego!

Więcej zdjęć znajdziecie na moim Instagramie @gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również