Składniki
- 500 g górki cielęcej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 obrana marchewka
- 3 papryki
- 250 ml białego półwytrawnego wina
- 1 puszka pomidorów
- 3 fileciki anchois
- 3 gałązki rozmarynu
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 20 g drożdży
- 400 g mąki gryczanej
- 3 jajka
- około 2 szklanek mleka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka cukru
- masło do smażenia
- sól
Sposób przygotowania
Papryki skrop delikatnie oliwą i oprósz solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika na 30 minut w 210°C. Po tym czasie wyjmij paprykę, przełóż do miski i przykryj folią aby się zaparzyła.
Po 30 minutach odkryj ją, obierz ze skórki i pokrój plasterki szerokości 3 cm. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę pokrojoną w dużą kostkę.
Po około 5 minutach, dodaj cielęcinę pokrojoną w paski. Kiedy mięso się zetnie, dodaj marchewkę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Smaż warzywa jeszcze 2-3 minuty w międzyczasie dodaj liść i ziele.
Wlej wino i odparuj przez minutę. Dodaj gałązki rozmarynu związane nicią i dopraw lekko solą i pieprzem. Pomidory zmiksuj z anchois i wlej do garnka. Przykryj pokrywką i duś przez około 40 minut.
Po tym czasie dodaj paski papryki pieczonej, dopraw solą i pieprzem. Całość gotuj jeszcze 10 minut.Drożdże utrzyj z cukrem i zalej połową mleka z łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Następnie rozdziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę a żółtka przelej do dużej miski i wsyp do niej mąkę, mleko, roztopione masło, sól.
Lekko całość wymieszaj i wlej przygotowany wcześniej zaczyn oraz pianą z białek. Jeszcze raz delikatnie wymieszaj i odstaw na 10 minut, żeby się przegryzło.
Na patelni rozpuść masło i smaż małe placuszki, rumiane z obydwu stron.