Przepis
Baranina, JagnięcinaPotrawy mięsne
Płucka baranie na kwaśno
Składniki
- płucka i serce baranie
- 3 cebule
- 125 ml śmietany 18-22%
- kilka łyżek octu winnego 6%
- po 5 ziaren: pieprzu i ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Płucka i serce kilka razy i dokładnie myjemy. Wkładamy do rondla i zalewamy niewielką ilością wody (tak, żeby były przykryte). Dodajemy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty i gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Smażymy na oleju aż się zeszkli, wtedy dolewamy do cebuli ok. 500 ml wywaru z płucek i mieszamy, dodajemy mięso, dolewamy śmietanę wymieszaną z mąką. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i octem do smaku.