X

Czego szukasz?

Przepis
Baranina, JagnięcinaPotrawy mięsne

Płucka baranie na kwaśno

Składniki

  • płucka i serce baranie
  • 3 cebule
  • 125 ml śmietany 18-22%
  • kilka łyżek octu winnego 6%
  • po 5 ziaren: pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Płucka i serce kilka razy i dokładnie myjemy. Wkładamy do rondla i zalewamy niewielką ilością wody (tak, żeby były przykryte). Dodajemy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty i gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Smażymy na oleju aż się zeszkli, wtedy dolewamy do cebuli ok. 500 ml wywaru z płucek i mieszamy, dodajemy mięso, dolewamy śmietanę wymieszaną z mąką. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i octem do smaku.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również