Przepis
Baranina, Jagnięcina
Tagine jagnięce ze śliwkami Macieja Kuronia
Składniki
- 1,5 kg łopatki jagnięcej pokrojonej w kostkę 2,5 cm
- 3 średnie cebule, jedna obrana i starta, dwie obrane i pokrojone w cienkie plastry
- 500 g marchwi lub kabaczka
- 200 g śliwek
- 1 puszka cieciorki
- 200 g pomidorów bez skórki
- 1 łyżka mieszanki ras el hanout
- 1 kora cynamonu
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- szczypta szafranu
- sól, pieprz
Mieszanka ras el hanout:
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki utłuczonych w moździerzu ziaren kolendry
- pół łyżeczki pieprzu cayenne, ćwierć łyżeczki zmielonych goździków
Sposób przygotowania
Kostkę z jagnięciny marynujemy w tartej cebuli, mieszance ras el hanout, soli i pieprzu przez 2 godziny. Podsmażamy mięso na maśle na brązowy kolor ze wszystkich stron. Plasterki cebuli podsmażamy na oliwie z masłem, dodajemy cukier i smażymy, aż trochę zbrązowieje, dodajemy marchewkę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do mięsa. Zalewamy mięso wodą, dodajemy laskę cynamonu, szafran i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. Dodajemy kostkę z pomidorów (pelatti), ciecierzycę gotujemy do miękkości, na 10 minut przed skończeniem gotowania dodajemy połówki śliwek, doprawiamy. Podajemy z chlebem pittą posmarowanym pastą harissa (bardzo ostra pasta z papryki).