Składniki
-1,5 l esencjonalnego wywaru warzywnego, grzybowego
-4 buraki
-500 ml zakwasu buraczanego
-100 g suszonych prawdziwków
-saszetka ziołowa (6 ziaren czarnego pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy)
-sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, majeranek
Sposób przygotowania
W 500 ml wody moczymy grzybki przez 2 godziny, potem gotujemy do miękkości. Buraki pieczemy w piekarniku, obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Do wrzącego wywaru warzywnego dodajemy saszetkę ziołową i utarte buraki, chwilę gotujemy. Pod koniec wyjmujemy saszetkę ziołową. Wywar przecedzamy i dolewamy do niego wywar z grzybków (z grzybków robimy uszka) oraz zakwas buraczany. Barszcz podgrzewamy do momentu wrzenia, ale nie gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru, ew. sokiem z cytryny i majerankiem. Podajemy z uszkami. >>>