X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieDania główneZupy

Barszcz czerwony z pasztecikami drożdżowymi

Barszcz czerwony z pasztecikami drożdżowymi to bez wątpienia przepis na świąteczny duet idealny. Nie wyobrażam sobie wigilijnego stołu bez tych dwóch dań. Do obydwu mam zresztą bardzo osobisty stosunek. Zarówno paszteciki, jak i barszcz muszą być przygotowane według sprawdzonej przeze mnie receptury, którą dzisiaj z przyjemnością się z Wami dziele.

Barszcz czerwony z pasztecikami drożdżowymi

Składniki:

Barszcz:

  • 1 kg buraków
  • 3-4 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2,5 l wody
  • kilka suszonych grzybów np. borowików
  • 1 cebula
  • 1 główka czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 200 ml zakwasu buraczanego
  • sól, pieprz

Paszteciki:

Ciasto :
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g masła
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
Farsz:
  • 40 g suszonych grzybów np. borowików
  • duża cebula
  • 500 g kapusty kiszonej
  • jedna łyżka oleju roślinnego np. rzepakowego
  • jedna łyżka masła
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Zacznij od wstawienia barszczu. Buraki, marchew, pietruszkę, seler i jabłko umyj i obierz ze skórki. Następnie buraki pokrój w cienkie plastry, włoszczyznę na mniejsze kawałki, a jabłka w ćwiartki. Warzywa przełóż do dużego garnka, wlej zimną wodę. Dodaj suszone grzyby, opaloną cebulę, główkę czosnku przekrojoną w poprzek, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach. Barszcz gotuj na małym ogniu około 2 godziny.

Krok 2:

Po tym czasie przecedź barszcz, dodaj majeranek i koncentrat buraczany Manufaktura Wielkopolska. Podgrzej, ale nie dopuść do zagotowania. Następnie dopraw solą i pieprzem, ewentualnie cukrem lub octem, aby zbalansować smak.

Krok 3:

Kiedy barszcz się gotuje, przygotuj ciasto na paszteciki. Po pierwsze mąkę pszenną przesiej do miski. Po drugie mleko podgrzej do temperatury około 35°C. W oddzielnej miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, następnie zalej kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodaj 2 łyżki przesianej mąki. Rozczyn wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Po tym czasie wyrośnięty rozczyn dodaj do przesianej mąki, wlej resztę mleka, rozpuszczone masło oraz sól i jajka. Wszystkie składniki wyrób na gładkie ciasto. Na koniec przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotuj farsz. Grzyby np. borowiki namocz we wrzątku do miękkości. Na dużej patelni rozgrzej olej z masłem. Następnie podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, do uzyskania ciemno złotego koloru. Grzyby osącz z wody, posiekaj drobno wraz z kiszoną kapustą. Do podsmażonej cebuli dodaj grzyby oraz kiszoną kapustę z żurawiną. Farsz dopraw solą i pieprzem, smaż jeszcze chwilę aby smaki na patelni się przeniknęły. Na koniec odstaw do wystudzenia.

Krok 4:

Wyrośnięte ciasto podziel na części, następnie cienko rozwałkuj na podsypanym mąką blacie. Szklanką wytnij kółka, na które nałóż farsz i zlep jak pierogi. Pamiętaj aby brzegi były dobrze zlepione, inaczej paszteciki mogą się rozklejać.

Krok 5:

Gotowe paszteciki połóż na blasze wyłożonej papierem. Przykryj ściereczką na ok. 15 minut, aby jeszcze trochę wyrosły. Następnie piekarnik nagrzej do 180°C. Przed włożeniem paszteciki posmaruj rozmąconym żółtkiem z 2 łyżkami zimnej wody. Piecz około 20-25 minut, aż będą ładnie rumiane.

Świąteczny barszcz podawaj z wyjątkowymi pasztecikami drożdżowymi.

Przepis jest rozbudowany, ale napisałem go w taki sposób, że nikomu nie powinien sprawić żadnych problemów. Jeżeli w trakcie przygotowania pojawią się jakieś pytania lub wątpliwości, piszcie komentarze, na wszystkie niezwłocznie odpowiem.

SMACZNEGO!!!

Więcej inspiracji na pyszne świąteczne dania znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook oraz na moją Grupę.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Panie Jakubie, kiedy dodajemy zakwas buraczany do zupy?
    Barszcz wyglada bardzo smacznie, chce go ugotowac na Święta 🙂
    Pozdrawiam

  2. Witam
    Czy barszcz przed dodaniem koncentratu ma się gotować pod przykrywką czy bez i czy ma tylko delikatnie mrugać? Jaki ocet najlepiej wykorzystać do barszczu?

  3. Skąd w opisie przygotowania barszczu wziął się nagle ocet jabłkowy, skoro w składnikach go nie było?
    Dodajesz go (ile?) do gotowania?

Sprawdź również