Boże NarodzenieCiasta i ciastkaPotrawy wegetariańskie
Bułeczki drożdżowe nadziewane makiem
Ciasto drożdżowe, na sam dźwięk tych słów robię się głodny i mam na nie ochotę. Z ciasta drożdżowego można wymyślić tysiąc pysznych kombinacji smakowych. Zarówno na słono jak i na słodko. Ja dzisiaj mam dla Was słodką propozycję, bułeczki drożdżowe nadziewane makiem. Zapraszam do lektury przepisu.
Bułeczki drożdżowe nadziewane makiem
Składniki:
- 500 g mąki np. pszennej
- 250 ml mleka
- 200 g cukru np. trzcinowego
- 250 g masła
- 300 g masy makowej
- 20 g cukru wanilinowego
- 2 żółtka
- 25 g drożdży
- sól
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze i najważniejsze wszystkie składniki ogrzej do temperatury pokojowej.
Krok 2:
Następnie mleko podgrzej do około 40 stopni, dodaj drożdże, łyżkę cukru, połowę mąki, szczyptę soli i całość dokładnie wymieszaj. Kiedy ciasto zacznie rosnąć dodaj pozostałą mąkę, cukier, połowę masła i wyrób ciasto rękoma na elastyczna masę. Odstaw do wyrośnięcia.
Krok 3:
Masę makową wymieszaj z pozostałym masłem i cukrem wanilinowym. Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta, masę równomiernie wyłóż na rozwałkowane ciasto. Zwiń ciasto z masą w rulon. Pokrój rulon w kawałki o szerokości ok 5-6cm.
Krok 4:
Bułeczki odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Na koniec posmaruj je roztrzepanym żółtkiem, posyp cukrem i piecz 20-25 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku.
Więcej inspiracji na pyszne słodkie przepisy znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram.