X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastkaPotrawy wegetariańskie

Bułeczki drożdżowe nadziewane makiem

Składniki

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 250 g masła
  • 300 g masy makowej
  • 20 g cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 25 g drożdży
  • sól

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki powinny ogrzej do temperatury pokojowej. Mleko podgrzej do około 40 stopni, dodaj drożdże, łyżkę cukru, połowę mąki, szczyptę soli i całość dokładnie wymieszaj. Kiedy ciasto zacznie rosnąć dodaj pozostałą mąkę, cukier, połowę masła i wyrób ciasto rękoma na elastyczna masę. Odstaw do wyrośnięcia. Masę makową wymieszaj z pozostałym masłem i cukrem wanilinowym. Z ciasta odrywaj porcje po około 100 g. Każdą porcję ciasta wyrób na okrągły placek, na środku połóż łyżkę farszu, uformuj kulę i lekko ją spłaszcz ręką od góry. Bułeczki odstaw na 30 minut do wyrośnięcia, następnie posmaruj je roztrzepanym żółtkiem, posyp cukrem i piecz 20-25 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również