X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastka

Kruche ciastka pieguski z masłem orzechowym

Rozpocznijmy przygotowania do Świąt od razu od czegoś wyjątkowego! Dziś podzielę się z Wami przepisem na kruche ciasteczka pieguski z masłem orzechowym – małe cuda, które rozpływają się w ustach, wypełniając pomieszczenie zapachem domowego ciepła. To połączenie kruchego ciasta z intensywnym smakiem masła orzechowego sprawi, że te ciastka staną się ulubioną przekąską nie tylko dla dzieci, ale i dla tych, którzy poszukują czegoś wyjątkowego. Gotowi na kulinarne magiczne chwile? Skorzystaj z mojego przepisu! 

KRUCHE CIASTKA PIEGUSKI

Liczba porcji: 15 ciastek

Składniki:

  • 100 g masła orzechowego  5 łyżek) 
  • 100 g masła (pół kostki )
  • 100 g cukru np. trzcinowego (około pół szklanki) 
  • 170 g mąki pszennej (1 szklanka )
  • 1 średnie jajko
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (jedna tabliczka) 

Kruche ciastka pieguski

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Do miski wsyp mąkę pszenną (170g). Dodaj masło (100g) bez różnicy czy w temperaturze pokojowej czy z lodówki. Następnie oddaj masło orzechowe (100g) najlepiej takie które ma w składzie tylko 100% orzechów. Cukier (100 g lub mniej jeśli lubisz mniej słodkie), sól (1/2 łyżeczki), proszek do pieczenia (1 płaską łyżeczkę) i jajko (1 szt). Całość wymieszaj ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Mieszaj tak długo, aż powstanie zwarta kulka. 

Krok 2:

Czekoladę (100g) pokrój w drobną kostkę, następnie dodaj do powstałej masy i delikatnie wymieszaj, najlepiej przy pomocy łyżki. 

Krok 3:

Z gotowego ciasta urywaj kulki o średnicy około dwóch 3 cm i formuj z nich ciasteczka. Pamiętaj, aby zostawić przerwę pomiędzy ciasteczkami, ponieważ podczas pieczenia ciastka rosną. Najlepiej rozłożyć ciastka na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w 190° C grzanie góra – dół. 

Kruche ciastka pieguski

Podsumowując mam nadzieję, że ciastka wyszły obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Jakuba przepisami to zapraszam na Facebook Instagram

Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. łaaaa są wspaniałe;) Nie dodawałam czekolady do masy – na wierzchu ciastek poukładałam piegi z czekolady, orzechów i sezamu (takie trzy wersje). Z masy zrobiłam 12 ciasteczek – w czasie pieczenia bardzo urosły i powstały duuuże ciacha. Pyszne, polecam!;)

Sprawdź również