X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastkaDesery

Drożdżowa gwiazda z makiem

Drożdżowa gwiazda z makiem to bez wątpienia piękna ozdoba świątecznego stołu. Jest pyszna, a ciasto drożdżowe delikatne, aż rozpływa się w ustach. Gwiazda naładowana jest masą makową, na koniec polana idealnie błyszczącym lukrem. I wcale nie jest skomplikowana w przygotowaniu, zrobienie gwiazdy zajmie Wam około 40 minut plus pieczenie. Jeśli jeszcze Was nie przekonałam, to zerknijcie na załączone zdjęcia. 

DROŻDŻOWA GWIAZDA Z MAKIEM

Składniki:

CIASTO:

  • 40 g świeżych drożdży 
  • 70 g cukru np. trzcinowego
  • 70 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g mleka 
  • 550 g mąki 
  • 2 jajka
  • żółtko

LUKIER:

  • 1 białko
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

DODATKOWO:

  • 500 g masy makowej
  • jajko do posmarowania ciasta

Drożdżowa gwiazda z makiem

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Podgrzej lekko mleko (nie gotuj), następnie dodaj łyżeczkę cukru i drożdże. Następnie dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. Przykryj ściereczka, niech rozczyn zacznie pracować. ⁣⁣⁣⁣

Krok 2:

Do miski wsyp mąkę, cukier oraz dodaj masło, jajka, żółtko i wyrośnięty rozczyn. Wszystko wymieszaj, następnie zacznij wyrabiać ciasto, możesz to zrobić przy pomocy miksera planetarnego lub ręcznie. Gotowe ciasto powinno być gładkie, błyszczące i odklejać się od dłoni. Odstaw ciasto na 30 minut przykryte ścierka niech wyrośnie. ⁣⁣

Krok 3:

Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części. Posyp stolnicę mąką, rozwałkowuj pierwszą część, następnie na ciasto połóż talerz i wytnij okręg. ⁣⁣⁣⁣Przełóż wycięty placek na papier do pieczenia, posmaruj masą makową.

Krok 4:

⁣⁣⁣⁣Powtórz czynności z pozostałymi dwoma kawałkami ciasta i masą makową. ⁣⁣⁣⁣Ostatniej warstwy (wierzchniej) nie smaruj masą makową. 

Krok 5:

Na wierzchniej warstwie ciasta odciśnij na środku delikatnie szklankę, następnie od szklanki rysuj w stronę krawędzi delikatnie kreski (podziel na 8 części). ⁣⁣⁣⁣Pokrój ciasto wzdłuż narysowanych kresek. ⁣Każdą z ośmiu części podziel na pół i zroluj do siebie, a następnie połącz końcówki każdej z części. Tak, aby ⁣⁣⁣⁣powstało 8 ramion gwiazdy. 

Krok 6:

Posmaruj gwiazdę jajem roztrzepanym z łyżką wody.⁣⁣⁣⁣ Następnie piecz w 190 stopniach, 25 minut. (grzanie: góra, dół).⁣⁣⁣⁣ Upieczoną gwiazdkę odłóż niech przestygnie. 

Krok 7:

Przygotuj lukier:

Cukier puder miksuj z białkiem i sokiem z cytryny. Na koniec przygotowanym lukrem polej wystudzona gwiazdę.

Drożdżowa gwiazda z makiem

Więcej inspiracji na pyszne bożonarodzeniowe przepisy znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również