Boże NarodzenieCiasta i ciastkaDesery
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa gwiazda z makiem to bez wątpienia piękna ozdoba świątecznego stołu. Jest pyszna, a ciasto drożdżowe delikatne, aż rozpływa się w ustach. Gwiazda naładowana jest masą makową, na koniec polana idealnie błyszczącym lukrem. I wcale nie jest skomplikowana w przygotowaniu, zrobienie gwiazdy zajmie Wam około 40 minut plus pieczenie. Jeśli jeszcze Was nie przekonałam, to zerknijcie na załączone zdjęcia.
DROŻDŻOWA GWIAZDA Z MAKIEM
Składniki:
CIASTO:
- 40 g świeżych drożdży
- 70 g cukru np. trzcinowego
- 70 g masła w temperaturze pokojowej
- 200 g mleka
- 550 g mąki
- 2 jajka
- żółtko
LUKIER:
- 1 białko
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
DODATKOWO:
- 500 g masy makowej
- jajko do posmarowania ciasta
Drożdżowa gwiazda z makiem
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Podgrzej lekko mleko (nie gotuj), następnie dodaj łyżeczkę cukru i drożdże. Następnie dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. Przykryj ściereczka, niech rozczyn zacznie pracować.
Krok 2:
Do miski wsyp mąkę, cukier oraz dodaj masło, jajka, żółtko i wyrośnięty rozczyn. Wszystko wymieszaj, następnie zacznij wyrabiać ciasto, możesz to zrobić przy pomocy miksera planetarnego lub ręcznie. Gotowe ciasto powinno być gładkie, błyszczące i odklejać się od dłoni. Odstaw ciasto na 30 minut przykryte ścierka niech wyrośnie.
Krok 3:
Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części. Posyp stolnicę mąką, rozwałkowuj pierwszą część, następnie na ciasto połóż talerz i wytnij okręg. Przełóż wycięty placek na papier do pieczenia, posmaruj masą makową.
Krok 4:
Powtórz czynności z pozostałymi dwoma kawałkami ciasta i masą makową. Ostatniej warstwy (wierzchniej) nie smaruj masą makową.
Krok 5:
Na wierzchniej warstwie ciasta odciśnij na środku delikatnie szklankę, następnie od szklanki rysuj w stronę krawędzi delikatnie kreski (podziel na 8 części). Pokrój ciasto wzdłuż narysowanych kresek. Każdą z ośmiu części podziel na pół i zroluj do siebie, a następnie połącz końcówki każdej z części. Tak, aby powstało 8 ramion gwiazdy.
Krok 6:
Posmaruj gwiazdę jajem roztrzepanym z łyżką wody. Następnie piecz w 190 stopniach, 25 minut. (grzanie: góra, dół). Upieczoną gwiazdkę odłóż niech przestygnie.
Krok 7:
Przygotuj lukier:
Cukier puder miksuj z białkiem i sokiem z cytryny. Na koniec przygotowanym lukrem polej wystudzona gwiazdę.
Drożdżowa gwiazda z makiem
Więcej inspiracji na pyszne bożonarodzeniowe przepisy znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram.