Boże NarodzenieDania główneWieprzowina
Golonka wieprzowa + kapusta z grochem – Śląsk
Golona wieprzowa to bardzo niedoceniane prze Polaków danie. Golonka pod skórą kryje chude, delikatne mięso, które zaskoczyłoby nie jednego. A golonka wieprzowa + kapusta z grochem to już danie kompletne. Wypróbujcie przepis, a sami się przekonacie, że golonka nie taka straszna, a wręcz przeciwnie pyszna!
Golonka wieprzowa + kapusta z grochem
Składniki:
- 1 golonka wieprzowa
- 1 kg kapusty kiszonej
- 500 g grochu żółtego
- liść laurowy, ziele angielskie, ocet
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze golonkę umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych, następnie ugotuj ją z liściem laurowym, zielem angielskim i cebulą. Gotuj do miękkości.
Krok 2:
Po drugie osobno ugotuj kiszoną kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, przepłucz ją pod zimą wodą i odciśnij), w jeszcze innym garnku – groch. Następnie kapustę wymieszaj z grochem, dopraw zasmażką z mąki i masła. Dodaj sól, pieprz, szczyptę cukru, posiekane, utarte z odrobiną soli ząbki czosnku.
Krok 3:
Oddzielnie przygotuj mieszankę z octu, cukru, pieprzu i drobno pokrojonej cebulki. Mieszankę podaj na osobnym talerzyku. W „sosie” macza się kawałki golonki.
Więcej pysznych mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.