X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieDania główneWieprzowina

Golonko wieprzowe + kapusta z grochem – Śląsk

Składniki

  • 1 golonko
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 500 g grochu żółtego
  • 150 g boczku wędzonego
  • liść laurowy, ziele angielskie, ocet
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, cukier,

Sposób przygotowania

Golonko gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i cebulą. Osobno gotujemy do miękkości kiszoną kapustę i w jeszcze innym garnku – groch. Kapustę mieszamy z grochem, doprawiamy zasmażką z mąki i masła. Dodajemy sól, pieprz, szczyptę cukru, posiekane, utarte z odrobiną soli ząbki czosnku. Oddzielnie przygotowujemy mieszankę z octu, cukru, pieprzu i drobno pokrojonej cebulki. Mieszankę podajemy na osobnym talerzyku. W „sosie” macza się kawałki golonka.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również