X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastkaDesery

Makowa choinka z ciasta francuskiego

Mamy połowę grudnia, więc najwyższa pora na planowanie świątecznego menu. Ja już mam wszystko ułożone w głowie, tylko czekam do ostatniej chwili żeby zrobić wielkie zakupy i będę działać. Później świętować i zajadać się wspaniałościami świątecznego stołu. A z czym dzisiaj przychodzę do Was? Przychodzę z choinką, ale nie taką zwykłą. Makowa choinka z ciasta francuskiego to nie tylko pyszna i szybka propozycja, to bez wątpienia ozdoba świątecznego stołu.  

MAKOWA CHOINKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Składniki:

  • 200 g masy makowej z bakaliami 
  • 2 sztuki ciasta francuskiego 
  • jajko do posmarowania
  • garść płatków migdałów do posypania
  • do posypania np. żurawina, rodzynki 

Makowa choinka z ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze z obu ciast francuskich wytnij trójkąt. Trójkąty muszą być dokładnie takiej samej wielkości, żeby na dalszym etapie przepisu ładnie się pokryły. Następnie z pozostałych ścinków ciasta wytnij dwa tej samej wielkości prostokąty/ kwadraty (który kształt będzie Wam bardziej pasował do choinki), będą pieńkiem choinki. 

Krok 2:

Masę makową wyłóż na jeden trójkąt, następnie nałóż drugi trójkąt z ciasta francuskiego.

Krok 3:

Po trzecie z obu stron trójkąta zrób nacięcia, ma ich być taka sama liczba. Następnie każdy nacięty pasek zawiń. Paski zawijaj w ta samą stronę. 

Krok 4:

Na dole dołóż wycięty pieniek, wypełnij go masą makową. 

Krok 5:

Posmaruj choinkę roztrzepanym z woda jajkiem, następnie posyp pokruszonymi w rękach płatkami migdałów oraz poszatkowaną suszona żurawina. 

Krok 6:

Na koniec włóż choinkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecze 15-20 minut (możesz na 5 minut przed końcem zwiększyć temperaturę do 200 stopni żeby choinka się ładnie zarumieniła). 

Makowa choinka z ciasta francuskiego

Więcej inspiracji na pyszne bożonarodzeniowe przepisy znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również