Boże NarodzenieCiasta i ciastkaDesery
Makowa choinka z ciasta francuskiego
Mamy połowę grudnia, więc najwyższa pora na planowanie świątecznego menu. Ja już mam wszystko ułożone w głowie, tylko czekam do ostatniej chwili żeby zrobić wielkie zakupy i będę działać. Później świętować i zajadać się wspaniałościami świątecznego stołu. A z czym dzisiaj przychodzę do Was? Przychodzę z choinką, ale nie taką zwykłą. Makowa choinka z ciasta francuskiego to nie tylko pyszna i szybka propozycja, to bez wątpienia ozdoba świątecznego stołu.
MAKOWA CHOINKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Składniki:
- 200 g masy makowej z bakaliami
- 2 sztuki ciasta francuskiego
- jajko do posmarowania
- garść płatków migdałów do posypania
- do posypania np. żurawina, rodzynki
Makowa choinka z ciasta francuskiego
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze z obu ciast francuskich wytnij trójkąt. Trójkąty muszą być dokładnie takiej samej wielkości, żeby na dalszym etapie przepisu ładnie się pokryły. Następnie z pozostałych ścinków ciasta wytnij dwa tej samej wielkości prostokąty/ kwadraty (który kształt będzie Wam bardziej pasował do choinki), będą pieńkiem choinki.
Krok 2:
Masę makową wyłóż na jeden trójkąt, następnie nałóż drugi trójkąt z ciasta francuskiego.
Krok 3:
Po trzecie z obu stron trójkąta zrób nacięcia, ma ich być taka sama liczba. Następnie każdy nacięty pasek zawiń. Paski zawijaj w ta samą stronę.
Krok 4:
Na dole dołóż wycięty pieniek, wypełnij go masą makową.
Krok 5:
Posmaruj choinkę roztrzepanym z woda jajkiem, następnie posyp pokruszonymi w rękach płatkami migdałów oraz poszatkowaną suszona żurawina.
Krok 6:
Na koniec włóż choinkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecze 15-20 minut (możesz na 5 minut przed końcem zwiększyć temperaturę do 200 stopni żeby choinka się ładnie zarumieniła).
Makowa choinka z ciasta francuskiego
Więcej inspiracji na pyszne bożonarodzeniowe przepisy znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram.