Boże NarodzenieCiasta i ciastkaDeseryRóżne przepisy
Pierniczki z okienkiem. Przepis krok po kroku.
Pierniczki z okienkiem.Wyglądają znakomicie a, czy wiecie jak je zrobić? Chętnie Wam pokażę i powiem na wstępie, że przygotowanie jest banalnie proste, więc polecam je również przyrządzić razem z dziećmi. Nasze pierniczki wykorzystamy jako dodatek do prezentów świątecznych. Fajnie sprawdzają się również jako choinkowa ozdoba tylko przed upieczeniem trzeba zrobić dziurkę na sznureczek, do tego celu najlepiej sprawdzają się słomki do picia.
PIERNICZKI Z OKIENKIEM- Przepis krok po kroku.
Składniki na ok 40 sztuk
- 400 g mąki pszennej
- 40 g masła w temperaturze pokojowej
- 200 g miodu lub np. syropu z agawy
- 2 jajka
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 100 g kolorowych landrynek
Pierniczki z okienkiem.
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj ze sobą. Powstałą kulkę zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut do lodówki lub jeśli chcesz na całą noc.
Krok 2:
Rozwałkuj ciasto na grubość ok 5 mm. Ja podzieliłam je na dwie części, aby łatwiej się wałkowało.
Krok 3:
Przygotuj foremki do wykrawania ciastek w dwóch różnych wielkościach, dzięki temu wytniesz w pierniczku miejsce na cukierki.
Krok 4.
W cieście dużą foremką wytnij ciasteczka. Następnie w środku każdego ciastka wytnij otwór mniejszą foremką.
Krok 5.
Następnie tak przygotowane ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Landrynki rozkrusz. Możesz tak jak ja rozkruszyć je na desce do krojenia tłuczkiem do mięsa lub zawinięte w ściereczkę dzieli temu nie rozsypią się po całej kuchni. Z pewnością nie musisz dzielić tak jak ja landrynek kolorami możesz pokruszyć wszystkie razem. Na koniec do każdego otworu wsyp pokruszone landrynki, tak aby nie obsypać całych pierniczków, a jedynie środek.
Krok 6.
Pierniczki z okienkiem piecz w 180°C przez 15 minut. Następnie odstaw do ostygnięcia.
Uwaga! Pamiętaj, aby nie podnosić gorących pierniczków, ponieważ roztopiony cukierek wypłynie!
Pierniczki z okienkiem
Przepis na PIERNIK ŚWIĄTECZNY tradycyjny i pyszny. Zajrzyj również na inne moje przepisy np. na DESERY.
Obserwując mój profil na Instagramie na bierząco dowiesz się o moich nowych przepisach.
wyszły urocze i takie jak na zdjęciach 🙂
Jaka mąka jest najlepsza do pierniczków? Typ 650? 500?
Nie mam doświadczenia…
Typ 500, będą lżejsze 🙂
Piec góra dół czy może z termoobiegiem?
Daria,
Góra-dół
Na pewno cukierki nie przykleją się do papieru?
Przykleją się, ale jak wystygną to bardzo łatwo można je odkleić. Przepis jest sprawdzony, w okresie świątecznym często go przygotowujemy.
witam 🙂 czy robiąc serce wielkości większej niż 15 cm.wysokość bo to na konkurs dla syna 🙂 czy wypłynie ten roztopiony cukierek /okienko ? myślałam ,żeby zrobić dwa z okienkami sztuki i razem ze sobą je złączyć 🙂 dziękuję za odpowiedź z przepisu pana skorzystam 🙂
Nie powinno wypłynąć tylko nie wolno go podnosić z papieru do pieczenia zanim wystygnie. Możesz dla bezpieczeństwa zrobić duże serce a w środku kilka mniejszych wypełnionych „szkiełkiem”
Wypróbuję na pewno…maluchy będą miały zajęcie a potem wszystko zjemy…mniam
U nas było zupełnie tak samo! najpierw zabawa, a potem obżarstwo 😉
nie nadają sie na choinke , cukierkowe szkiełko sie klei i topi
Ja mam na choince ledowe lampki, one się nie grzeją i nie rozpuszczają cukru. Wesołych Świąt.
Czy te pierniczki sa twarde i musza swoje poleżeć czy szybko zmiękną?
Szybko zmiękną. Im są grubsze tym miększe.