X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastkaDeseryRóżne przepisy

Pierniczki z okienkiem. Przepis krok po kroku.

Pierniczki z okienkiem.Wyglądają znakomicie a, czy wiecie jak je zrobić? Chętnie Wam pokażę i powiem na wstępie, że przygotowanie jest banalnie proste, więc polecam je również przyrządzić razem z dziećmi. Nasze pierniczki wykorzystamy jako dodatek do prezentów świątecznych. Fajnie sprawdzają się również jako choinkowa ozdoba tylko przed upieczeniem trzeba zrobić dziurkę na sznureczek, do tego celu najlepiej sprawdzają się słomki do picia. 

Składniki na ok 40 sztuk 

 

  • 400 g mąki pszennej
  • 40 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g miodu
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 100 g kolorowych landrynek

 

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj ze sobą. Powstałą kulkę zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut lub do lodówki na całą noc. 

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj ze sobą. Powstałą kulkę zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut lub do lodówki na całą noc. 

 

Rozwałkuj ciasto na grubość ok 5 mm. Ja podzieliłam je na dwie części, aby łatwiej się wałkowało. 

 

Przygotuj foremki do wykrawania ciastek w dwóch różnych wielkościach. 

 

W cieście dużą foremką wytnij ciasteczka. 

 

Następnie w środku każdego ciastka wytnij otwór mniejszą foremką.

 

Tak przygotowane ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

 

Landrynki rozkrusz. Można tak jak ja bezpośrednio na desce do krojenia lub zawinięte w ściereczkę. Nie musisz dzielić tak jak ja landrynek kolorami możesz pokruszyć wszystkie razem. 

 

Do każdego otworu wsyp pokruszone landrynki, tak aby nie obsypać całych pierniczków, a jedynie środek.

 

Pierniczki z okienkiem piecz w 180°C przez 15 minut. Następnie odstaw do ostygnięcia. Uwaga! Nie podnoś gorących pierniczków, bo roztopiony cukierek wypłynie!

 

 

SMACZNEGO! 

 

Przepis na PIERNIK ŚWIĄTECZNY  tradycyjny i pyszny. 

 

Obserwując mój profil na Instagramie na bierząco dowiesz się o moich nowych przepisach. 

 

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Daria

    Piec góra dół czy może z termoobiegiem?

    • Jakub Kuroń

      Daria,

      Góra-dół

  2. Gabriela Gasz

    Na pewno cukierki nie przykleją się do papieru?

    • Bogumiła Kuroń

      Przykleją się, ale jak wystygną to bardzo łatwo można je odkleić. Przepis jest sprawdzony, w okresie świątecznym często go przygotowujemy.

  3. katarzyna

    witam 🙂 czy robiąc serce wielkości większej niż 15 cm.wysokość bo to na konkurs dla syna 🙂 czy wypłynie ten roztopiony cukierek /okienko ? myślałam ,żeby zrobić dwa z okienkami sztuki i razem ze sobą je złączyć 🙂 dziękuję za odpowiedź z przepisu pana skorzystam 🙂

    • Jakub Kuroń

      Nie powinno wypłynąć tylko nie wolno go podnosić z papieru do pieczenia zanim wystygnie. Możesz dla bezpieczeństwa zrobić duże serce a w środku kilka mniejszych wypełnionych „szkiełkiem”

  4. Mila

    Wypróbuję na pewno…maluchy będą miały zajęcie a potem wszystko zjemy…mniam

    • Jakub Kuroń

      U nas było zupełnie tak samo! najpierw zabawa, a potem obżarstwo 😉

  5. Aga

    nie nadają sie na choinke , cukierkowe szkiełko sie klei i topi

    • Jakub Kuroń

      Ja mam na choince ledowe lampki, one się nie grzeją i nie rozpuszczają cukru. Wesołych Świąt.

  6. Sylwia

    Czy te pierniczki sa twarde i musza swoje poleżeć czy szybko zmiękną?

    • Jakub Kuroń

      Szybko zmiękną. Im są grubsze tym miększe.

Sprawdź również