X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastka

Szybki piernik z konfiturą śliwkową

Pragniesz zaskoczyć swoich gości wyjątkowym smakiem i aromatem? Tu najdziesz przepis na szybki piernik z konfiturą śliwkową, która nie tylko zadowoli Twoje podniebienie, ale także sprawi, że Twoje świąteczne przyjęcie będzie niezapomniane. Odkryj, jak połączenie intensywnego  słodkiego piernikowego smaku łączy się z kwasowością śliwkowej konfitury! To ciasto może stać się kulinarnym arcydziełem w zaledwie kilku prostych krokach!

Szybki piernik z konfiturą śliwkową

Ilość porcji: 8-10
Czas przygotowania: 60 min

Składniki:

  • 3 jajka
  • 160 g maki
  • 125 g cukru np. trzcinowego
  • 100g miodu np. lipowego
  • 1 łyżka esencji waniliowej 
  • 2 łyżki kakao
  • 125 g masła
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 1 białko
  • 1 łyżka soku z cytryny 

Dodatkowo:

  • 150 g konfitury śliwkowej

Szybki piernik z konfiturą śliwkową

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Do rondelka włóż masło (125g) jeśli jest zimne możesz pokroić je na mniejsze kawałki. Rozpuść, ale nie gotuj. Odstaw do wystudzenia. 

Krok 2:

Do misy włóż jajka (3 szt), cukier (125g) ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) ubij za pomocą miksera na puszystą masę. Następnie delikatnie mieszając dodaj rozpuszczone wcześniej masło, miód (100g) skórkę pomarańczową (1 łyżka), kakao (2 łyżki) mąkę (160 g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka) i przyprawę do piernika (2 łyżeczki). Mieszaj do połączenia wszystkich składników. 

Krok 3:

Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 13 cm x 26 cm i piecz w 190°C przez 40 minut.

Krok 4:

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia. Gdy będzie zimne przekrój je wzdłuż na pół. Dolną część posmaruj konfiturą śliwkową następnie przykryj górną częścią. Ciasto przechowuj w lodówce. 

Krok 5:

Przygotuj lukier:

Do misy wsyp cukier puder (200g), białko (1 szt) oraz dodaj sok z cytryny (1 łyżka), następnie mieszaj mikserem ok 2 minut, aż powstanie biała puszysta, lekko lejąca masa. Gotowym płynnym lukrem oblej piernik i odstaw do lodówki aż zastygnie.

Szybki piernik z konfiturą śliwkową

Podsumowując mam nadzieję, że piernik wyszedł obłędny! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Jakuba przepisami to zapraszam na Facebook Instagram

Więcej słodkich inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Warto dodać, że dodatek przypraw korzennych do piernika, takich jak cynamon czy goździki, może dodatkowo wzbogacić aromat tego świątecznego wypieku, nadając mu głębszy i bardziej intensywny smak

Sprawdź również