X

Czego szukasz?

Przepis

Pierogi, chyba nie ma osoby, która ich nie lubi. Ja uwielbiam i zajadam się nimi kiedy tylko mam okazję. Ale dzisiaj przychodzę do Was z ciekawą propozycją na to danie. Pierogi ziemniaczane smażone według przepisu mojego taty Macieja, to nie są zwykłe, klasyczne pierogi jakie znacie. Zapraszam do lektury przepisu. 

Pierogi ziemniaczane smażone Macieja Kuronia

Składniki:

Farsz:
  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 125 ml śmietany
  • 20 g świeżych drożdży
  • kilka łyżek ciepłego mleka
  • 2 kopiaste łyżki mąki np. pszennej plus łyżka do zaczynu
  • tłuszcz do smażenia
  • masło lub np. śmietana
  • sól

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze przygotuj zaczyn, wymieszaj drożdże z lekko podgrzanym mlekiem i łyżką mąki. Przykryj  i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. 

Krok 2:

Po drugie ziemniaki obierz i umyj, w kolejnym kroku ugotuj i zmiel w maszynce. Następnie dodaj masło, śmietanę, żółtka jajek, sól i wcześniej przygotowany zaczyn z drożdży i mleka oraz mąkę.

Krok 3:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, na koniec dodaj pianę ubitą z białek i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Krok 4:

Rozgrzej tłuszcz na patelni (najlepiej używać do tego celu tzw. dołkownicy) i nakładaj ciasto łyżką. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Przed podaniem, na koniec pierogi polej masłem. 

Kliknij —>TUTAJ<— po więcej przepisów na pierogi. 

Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również