Pstrąg w galarecie to szybka do przygotowania potrawa. Bez wątpienia idealnie odnajdzie się na wigilijnym lub świątecznym stole. Oczywiście jeśli jesteście smakoszami innego gatunku ryby to to samo danie możecie przygotować z np. karpia, czy też łososia. Wypróbujcie koniecznie i dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowało.
Pstrąg w galarecie Macieja Kuronia
Składniki:
- 1 kg pstrąga
- 150 g marchewki
- ćwiartka niedużego selera
- 2 pory – białe części
- 1 pietruszka
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu np. czarnego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4-5 łyżek żelatyny
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze ryby umyj i osusz za pomocą ręczników papierowych.
Krok 1:
Po drugie wszystkie jarzyny obierz, umyj i osusz.
Krok 3:
W rondlu ułóż ryby, warzywa oraz przyprawy. Zalej niewielką ilością wody, taką, żeby ryby i jarzyny były przykryte. Gotuj przez 25 minut na małym ogniu.
Krok 4:
Następnie wyjmij ryby przy pomocy łyżki cedzakowej, odsącz i zdejmij z nich skórę. Ułóż na półmisku.
Krok 5:
Możesz przybrać je groszkiem konserwowym, świeżą natką pietruszki, plasterkami cytryny i jaj ugotowanych na twardo.
Krok 6:
Wywar przecedź. Do 700 ml wywaru dodaj namoczoną żelatynę, ew. sól i podgrzej. Gdy się zagotuje odstaw do ostudzenia. Zalej pstrągi krzepnącą galaretą i wstaw do lodówki.
Kliknij —>TUTAJ<— po więcej pysznych bożonarodzeniowych przepisów.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku.