X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieRyby

Sandacz w galarecie Macieja Kuronia

Grudzień za pasem, więc Wigilia zbliża się wielkimi krokami. A jak Wigilia to od razu na myśl przychodzą mi pierogi z kapustą i grzybami oraz ryby. Ryb w świątecznym menu nie może zabraknąć. Karp to oczywiście pewniak, ale może skusicie się na sandacza. Sandacz w galarecie, przepis poniżej:

Sandacz w galarecie Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1 sandacz (wypatroszony) 1-1,3 kg
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 50 g groszku zielonego, np. świeżego lub mrożonego
  • 50 g kukurydzy np. z puszki
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 4 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy
  • 1 białko i 1 łyżka octu do sklarowania wywaru
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze oczyszczonego sandacza umyj, osusz i włóż do brytfanki lub płaskiego rondla wraz z umytą, obraną włoszczyzną i przyprawami. Następnie zalej wodą, tak by przykryła rybę i gotuj go 30 minut na małym ogniu, po pół godzinie wyjmij rybę łyżką cedzakową i odłóż.

Krok 2:

Po drugie gdy ryba już ostygnie, oddziel delikatne mięso od ości i postaraj się podzielić na foremne kawałki.

Krok 3:

Po trzecie jarzyny pokrój w ozdobne plasterki, słupki lub np. pół plasterki. Wywar przecedź i klaruj przy pomocy białka i octu. Następnie namoczoną żelatynę włóż do gorącego wywaru, zagotuj i gdy się rozpuści odstaw. 

Krok 4:

Gdy galareta ostygnie i zacznie tężeć, na półmisku ułóż rybę, obłóż ją ozdobnie pokrojonymi jarzynami, groszkiem i kukurydzą, zalej galaretą i na koniec odstaw do lodówki.

Podaj z sosami śmietanowymi: chrzanowym i tatarskim lub z samym chrzanem.

Więcej pysznych świątecznych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również