Boże NarodzenieCiasta i ciastkaRóżne przepisyTłusty czwartekWalentynkiWielkanoc
Sernik z białą czekoladą i sosem wiśniowym. Przepis krok po kroku.
Sernik z białą czekoladą i sosem wiśniowym to jeden z moich ulubionych deserów, bez którego z pewnością nie wyobrażam sobie żadnych Świąt! Pojawia się u nas na Boże Narodzenie jak również na Wielkanoc. Przepis jest prosty i nie wymaga tysiąca skomplikowanych czynności. ZAWSZE WYCHODZI! 🙂
Przejrzysty przepis krok po kroku poniżej.
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Składniki:
Spód:
- 1 opakowanie ciastek np. maślanych herbatników 100g
- 50 g roztopionego masła
Masa twarogowa:
- 500 g sera twarogowego do serników
- 200 g śmietanki np. 30% lub 36%
- 200 g białej czekolady
- 1/3 szklanki cukru drobnego np. trzcinowego
- 1 żółtko
- 1 jajko
- skórka otarta z jednej cytryny
- 2 łyżki mąki pszennej
Sos wiśniowy na Sernik z białą czekoladą
- 450 g mrożonych wiśni
- 50 ml wody
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sernik z białą czekoladą i sosem wiśniowym
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na początku herbatniki zmiel, dodaj rozpuszczone masło, następnie wymieszaj wszystko dokładnie blenderem. Następnie tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masą wyłóż dno, można delikatnie ubić szklanką. Podpiecz 10 minut w temperaturze 180oC, dzięki temu masa serowa nie rozmoczy spodu ciasta.
Krok 2:
Śmietankę wlej do rondelka, dodaj pokruszoną czekoladę. Podgrzej na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż czekolada się rozpuści. UWAGA! Nie doprowadzić śmietanki do wrzenia. Wyłączyć kiedy zacznie lekko parować. Czekolada i tak się rozpuści. Odstawić do przestudzenia.
Krok 3:
Żółtko, jajko i cukier utrzyj na puszystą masę, za pomocą miksera. Powoli dodawaj ser, łyżka po łyżce, cały czas ucierając, dzięki temu sernik będzie delikatny i puszysty. Dodaj przesianą mąkę i skórkę cytrynową. Na koniec wmieszaj przestudzoną śmietankę z czekoladą.
Krok 4:
Na podpieczony spód wysypać wlej masę serową. Następnie na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne/foremkę wypełnioną wrzącą wodą
Krok 5:
Następnie wstaw sernik do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160oC i piec około 50 minut. Jeśli używasz piekarnika z funkcją pary nie wstawia naczynia z wodą tylko ustaw parę na 25%, termoobieg i piecz 50 min w 160oC. Dobrze upieczony sernik z pewnością jest ścięty na brzegach i lekko płynny w środku. Na koniec wyłącz piekarnik, pozostaw w środku sernik do wystudzenia i wstaw do lodówki.
Krok 6:
Na koniec wiśnie wsyp do rondelka, dodaj wodę i zagotuj. Następnie gdy owoce się rozmrożą, wsyp cukier. Mąkę ziemniaczaną rozrób z zimną wodą i po trochu wlewaj do wiśni, aż nabiorą konsystencji kisielu. Pamiętaj, aby mieszać tak długo, aż mąką dobre się połączy z owocami.
Wystudzony sernik udekoruj przestudzonymi wiśniami.
SMACZNEGO!
Inne nasze przepisy np. na serniki znajdziecie tu SERNIK
Witam serdecznie,
Chciałabym upiec ten sernik na święta.
Mam pytanie odnośnie formy czy ona faktycznie ma mieć 18 średnicy?
To bardzo mała forma.
Dziękuję
Średnica formy może być 21 cm jeśli masz wiekszą taką 26 cm radzę Ci podwoić składniki.
Mam słoiczek wiśni z likierem i się zastanawiam czy można je wkomponować w sernik i jak, żeby sos się nie rozpłynął i alkohol nie wyparował… Czy mogę wodę zamienić na sok ze słoika? Mączka się zetnie? A wiśnie lepiej dodać do mrożonych czy może warto wrzucić do masy serowej? Jest ich ok 250g po odsączeniu.
Hej,
Najlepiej będzie jeżeli rozprowadzisz mąkę z sokiem z wiśni. Jeżeli będzie za gęsty, dodaj odrobinę wody.
Pozdrawiam
Ach te wiśnie… czekały tyle czasu w zamrażarce ( i to z własnego sadu)…aż pozazdrościłam tego pięknego Twojego zdjęcia na insta. … sernik wyszedł jak z obrazka! Dziękuję za inspirację! Powaliłam nim rodzinę na kolana! Piękny widok
Cudo
Dzięki za komentarz, który jest bardzo ważny
Pozdrawiamy i zapraszamy!!!
Piecze się:) czy tymi wiśniami można dekorować wcześniej i wytrzyma ze dwa dni?
Można dekorować wcześniej. 2 dni spokojnie postoi 🙂
Serniczek wyszedł identyczny jak u Państwa na zdjęciach. Smak pyszny. To już 4 przepis z którego korzystam i się nie zawiodłam. Będę jeszcze testować kolejne. Pozdrawiam serdecznie.
Uwielbiamy czytać takie komentarze.
Trzymaj się ciepło Izabela 🙂
Najlepszy sernik jaki kiedykolwiek robiłam. Teraz mąż domaga się co tydzień, więc właśnie siedzi w piekarniku (oczywiście sernik a nie mąż :)).
Magda, bardzo nam miło! Cieszę się, że sernik Wam smakuje. Polecam jeszcze jeden który jest równie smaczny! https://kuron.com.pl/sernik-chalwowy-kajmakiem/
Jest pyszny,robiłam kilka razy i zawsze smakuje.
EWA,
Super! Bogusia będzie zachwycina 🙂 Też bardzo lubimy ten przepis.
Piekłam ten serniczek jest naprawdę pyszny.
Joanna,
Dziękujemy bardzo. Polecamy inne nasze wypieki 🙂
Pozdrawiamy
Piekłam ten serniczek na sylwestra jest naprawdę pyszny
🙂
Cześć, mogłabym go zrobić z galaretka? Po wystudzeniu wylać tezejaca galaretke z owocami? Pozdrawiam!
Beata,
Jak najbardziej możesz zrobić z galaretką 🙂
Witam! Czy jeśli używam tortownicy 26cm i w związku z tym podwajam porcję składników to piec musi się dłużej? 🙂
Tak, piecz go troszkę dłużej ale tak, max 15 minut.
Mam pytanko, jeżeli podwajam składniki i piekę w tortownicy o średnicy 24 cm to o ile mam wydłużyć czas pieczenia??
Obawiam się, że w tortownicy o średnicy 24 cm ciasto z podwójnej porcji może się nie zmieścić. Ale jeśli chcesz zaryzykować to piecz tak 15 min dłużej. zwracaj uwagę żeby ciasto się ścięło na środku, wtedy będzie dobre.
Dzisiaj sernik podany, smakuje tak jak wygląda. Po prostu koniecznie trzeba spróbować
Żałuję, że nie mogę dorzucić zdjęcia
To cudownie 🙂 Nad opcją dodawania zdjęć pracujemy. Ale możesz dodać na FB lub Instagram, jeżeli posiadasz: Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń
Dziękuję ☺️
Już nie mogę się doczekać, wygląda obłędnie
Basiu,
Super 🙂 Smacznego!!!
Będę dzisiaj robić z okazji Barborki. Mam nadzieję, że wszystko się uda. Wykorzystam Termomix
Trzymam kciuki, będzie dobrze.
Przy okazji wszystkiego najlepszego 🙂
Wydaje sie prosty i szybki napewno zrobie na niedziele.
Życzę smacznego!
Sernik zrobiony w podwójnej wersji, żeby nie zabrakło
Bardzo nam miło
Wyglada obłędnie wykonanie nie należy do trudności,jutro zrobię dla domowników ☺️ Opublikuje recenzje na insta pozdrawiam
Super! Koniecznie oznacz mnie w poście. Chętnie zobaczę sernik w Twoim wykonaniu.
Wygląda rewelacyjnie! Zrobię na pewno
Dziękuję! polecam, bo ten sernik zawsze się udaje!
Wygląda pysznie!Na pewno wypróu.
Dzięki. Smacznego!