X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastkaRóżne przepisyTłusty czwartekWalentynkiWielkanoc

Sernik z białą czekoladą i sosem wiśniowym. Przepis krok po kroku.

Sernik z białą czekoladą i sosem wiśniowym to jeden z moich ulubionych deserów, bez którego z pewnością nie wyobrażam sobie żadnych Świąt! Pojawia się u nas na Boże Narodzenie jak również na Wielkanoc. Przepis jest prosty i nie wymaga tysiąca skomplikowanych czynności. ZAWSZE WYCHODZI! 🙂 

Przejrzysty przepis krok po kroku poniżej. 

 

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Składniki: 

Spód:

  • 1 opakowanie ciastek np. maślanych herbatników 100g
  • 50 g roztopionego masła

Masa twarogowa:

  • 500 g sera twarogowego do serników
  • 200 g śmietanki np. 30% lub 36%
  • 200 g białej czekolady
  • 1/3 szklanki cukru drobnego np. trzcinowego
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sos wiśniowy na Sernik z białą czekoladą

  • 450 g mrożonych wiśni
  • 50 ml wody
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sernik z białą czekoladą i sosem wiśniowym

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na początku herbatniki zmiel, dodaj rozpuszczone masło, następnie wymieszaj wszystko dokładnie blenderem. Następnie tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masą wyłóż dno, można delikatnie ubić szklanką. Podpiecz 10 minut w temperaturze 180oC, dzięki temu masa serowa nie rozmoczy spodu ciasta. 

Krok 2:

Śmietankę wlej do rondelka, dodaj pokruszoną czekoladę. Podgrzej na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż czekolada się rozpuści. UWAGA! Nie doprowadzić śmietanki do wrzenia. Wyłączyć kiedy zacznie lekko parować. Czekolada i tak się rozpuści. Odstawić do przestudzenia.

Krok 3:

Żółtko, jajko i cukier utrzyj na puszystą masę, za pomocą miksera. Powoli dodawaj ser, łyżka po łyżce, cały czas ucierając, dzięki temu sernik będzie delikatny i puszysty. Dodaj przesianą mąkę i skórkę cytrynową. Na koniec wmieszaj przestudzoną śmietankę z czekoladą.

 

Krok 4:

Na podpieczony spód wysypać wlej masę serową. Następnie na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne/foremkę wypełnioną wrzącą wodą

Krok 5:

Następnie wstaw sernik do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160oC i piec około 50 minut. Jeśli używasz piekarnika z funkcją pary nie wstawia naczynia z wodą tylko ustaw parę na 25%, termoobieg i piecz 50 min w 160oC. Dobrze upieczony sernik z pewnością jest ścięty na brzegach i lekko płynny w środku. Na koniec wyłącz piekarnik, pozostaw w środku sernik do wystudzenia i wstaw do lodówki.

Krok 6:

Na koniec wiśnie wsyp do rondelka, dodaj wodę i zagotuj. Następnie gdy owoce się rozmrożą, wsyp cukier. Mąkę ziemniaczaną rozrób z zimną wodą i po trochu wlewaj do wiśni, aż nabiorą konsystencji kisielu. Pamiętaj, aby mieszać tak długo, aż mąką dobre się połączy z owocami. 

Wystudzony sernik udekoruj przestudzonymi wiśniami.

SMACZNEGO!

Inne nasze przepisy np. na serniki znajdziecie tu SERNIK

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Witam serdecznie,
    Chciałabym upiec ten sernik na święta.
    Mam pytanie odnośnie formy czy ona faktycznie ma mieć 18 średnicy?
    To bardzo mała forma.
    Dziękuję

  2. Mam słoiczek wiśni z likierem i się zastanawiam czy można je wkomponować w sernik i jak, żeby sos się nie rozpłynął i alkohol nie wyparował… Czy mogę wodę zamienić na sok ze słoika? Mączka się zetnie? A wiśnie lepiej dodać do mrożonych czy może warto wrzucić do masy serowej? Jest ich ok 250g po odsączeniu.

  3. Ach te wiśnie… czekały tyle czasu w zamrażarce ( i to z własnego sadu)…aż pozazdrościłam tego pięknego Twojego zdjęcia na insta. … sernik wyszedł jak z obrazka! Dziękuję za inspirację! Powaliłam nim rodzinę na kolana! Piękny widok

  4. Piecze się:) czy tymi wiśniami można dekorować wcześniej i wytrzyma ze dwa dni?

  5. Serniczek wyszedł identyczny jak u Państwa na zdjęciach. Smak pyszny. To już 4 przepis z którego korzystam i się nie zawiodłam. Będę jeszcze testować kolejne. Pozdrawiam serdecznie.

  6. Najlepszy sernik jaki kiedykolwiek robiłam. Teraz mąż domaga się co tydzień, więc właśnie siedzi w piekarniku (oczywiście sernik a nie mąż :)).

  7. Cześć, mogłabym go zrobić z galaretka? Po wystudzeniu wylać tezejaca galaretke z owocami? Pozdrawiam!

  8. Witam! Czy jeśli używam tortownicy 26cm i w związku z tym podwajam porcję składników to piec musi się dłużej? 🙂

  9. Mam pytanko, jeżeli podwajam składniki i piekę w tortownicy o średnicy 24 cm to o ile mam wydłużyć czas pieczenia??

    • Obawiam się, że w tortownicy o średnicy 24 cm ciasto z podwójnej porcji może się nie zmieścić. Ale jeśli chcesz zaryzykować to piecz tak 15 min dłużej. zwracaj uwagę żeby ciasto się ścięło na środku, wtedy będzie dobre.

  10. Dzisiaj sernik podany, smakuje tak jak wygląda. Po prostu koniecznie trzeba spróbować
    Żałuję, że nie mogę dorzucić zdjęcia

  11. Dziękuję ☺️
    Już nie mogę się doczekać, wygląda obłędnie

  12. Będę dzisiaj robić z okazji Barborki. Mam nadzieję, że wszystko się uda. Wykorzystam Termomix

  13. Wyglada obłędnie wykonanie nie należy do trudności,jutro zrobię dla domowników ☺️ Opublikuje recenzje na insta pozdrawiam

Sprawdź również