X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastkaRóżne przepisyTłusty czwartekWalentynkiWielkanoc

Sernik z białą czekoladą i sosem wiśniowym. Przepis krok po kroku.

Sernik z białą czekoladą to jeden z moich ulubionych deserów.  

Nie wyobrażam sobie żadnych Świąt bez tego króla ciast! 

Przepis jest prosty i nie wymaga tysiąca skomplikowanych czynności. ZAWSZE WYCHODZI! 🙂 

 

Przejrzysty przepis krok po kroku poniżej. 

 

Sernik z białą czekoladą. Składniki: 

Spód:
  • 1 opakowanie maślanych herbatników 100g
  • 50g roztopionego masła
Masa twarogowa:
  • 500g sera twarogowego do serników
  • 200g śmietanki 36%
  • 200g białej czekolady
  • 1/3 szklanki cukru drobnego
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
Sos wiśniowy na Sernik z białą czekoladą
  • 450 g mrożonych wiśni
  • 50 ml wody
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Herbatniki zmiel, dodaj rozpuszczone masło, następnie wymieszaj wszystko dokładnie blenderem.

 

Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masą wyłóż dno, można delikatnie ubić szklanką. Podpiecz 10 minut w temperaturze 180oC.

 

 

Śmietankę wlej do rondelka, dodaj pokruszoną czekoladę. Podgrzej na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż czekolada się rozpuści. UWAGA! Nie doprowadzić śmietanki do wrzenia. Wyłączyć kiedy zacznie lekko parować. Czekolada i tak się rozpuści. Odstawić do przestudzenia.

 

Żółtko, jajko i cukier utrzyj na puszystą masę, za pomocą miksera.

 

Powoli dodawaj ser, łyżka po łyżce, cały czas ucierając. Dodaj przesianą mąkę i skórkę cytrynową. Na koniec wmieszaj przestudzoną śmietankę z czekoladą.

 

 

Na podpieczony spód wysypać wlej masę serową. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne/foremkę wypełnioną wrzącą wodą Wstaw sernik do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160oC i piec około 50 minut. Jeśli używasz piekarnika z funkcją pary nie wstawia naczynia z wodą tylko ustaw parę na 25%, termoobieg i piecz 50 min 160oC.  Dobrze upieczony sernik jest ścięty na brzegach i lekko luźny w środku. Wyłącz piekarnik, pozostaw sernik do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki.

 

Wiśnie wsyp do rondelka, dodaj wodę i zagotuj. Kiedy owoce się rozmrożą, wsyp cukier. Mąkę ziemniaczaną rozrób z zimną wodą i po trochu wlewaj do wiśni, aż nabiorą konsystencji kisielu. 

 

Wystudzony sernik udekoruj, przestudzonymi wiśniami.

 

 

SMACZNEGO!

 

Inne nasze przepisy na serniki znajdziecie tu SERNIK

 

VIDEO z przepisem na sernik Jakuba Kuronia

 

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Martyna

    Ach te wiśnie… czekały tyle czasu w zamrażarce ( i to z własnego sadu)…aż pozazdrościłam tego pięknego Twojego zdjęcia na insta. … sernik wyszedł jak z obrazka! Dziękuję za inspirację! Powaliłam nim rodzinę na kolana! Piękny widok

    • Jakub Kuroń

      Cudo
      Dzięki za komentarz, który jest bardzo ważny
      Pozdrawiamy i zapraszamy!!!

  2. Aneta

    Piecze się:) czy tymi wiśniami można dekorować wcześniej i wytrzyma ze dwa dni?

    • Jakub Kuroń

      Można dekorować wcześniej. 2 dni spokojnie postoi 🙂

  3. Izabela

    Serniczek wyszedł identyczny jak u Państwa na zdjęciach. Smak pyszny. To już 4 przepis z którego korzystam i się nie zawiodłam. Będę jeszcze testować kolejne. Pozdrawiam serdecznie.

    • Jakub Kuroń

      Uwielbiamy czytać takie komentarze.

      Trzymaj się ciepło Izabela 🙂

  4. Magda

    Najlepszy sernik jaki kiedykolwiek robiłam. Teraz mąż domaga się co tydzień, więc właśnie siedzi w piekarniku (oczywiście sernik a nie mąż :)).

  5. EWA

    Jest pyszny,robiłam kilka razy i zawsze smakuje.

    • Jakub Kuroń

      EWA,

      Super! Bogusia będzie zachwycina 🙂 Też bardzo lubimy ten przepis.

  6. Joanna

    Piekłam ten serniczek jest naprawdę pyszny.

    • Jakub Kuroń

      Joanna,

      Dziękujemy bardzo. Polecamy inne nasze wypieki 🙂

      Pozdrawiamy

  7. Joanna K.

    Piekłam ten serniczek na sylwestra jest naprawdę pyszny

    • Jakub Kuroń

      🙂

  8. Beata

    Cześć, mogłabym go zrobić z galaretka? Po wystudzeniu wylać tezejaca galaretke z owocami? Pozdrawiam!

    • Jakub Kuroń

      Beata,

      Jak najbardziej możesz zrobić z galaretką 🙂

  9. Jimmy

    Witam! Czy jeśli używam tortownicy 26cm i w związku z tym podwajam porcję składników to piec musi się dłużej? 🙂

    • Jakub Kuroń

      Tak, piecz go troszkę dłużej ale tak, max 15 minut.

  10. Paula

    Mam pytanko, jeżeli podwajam składniki i piekę w tortownicy o średnicy 24 cm to o ile mam wydłużyć czas pieczenia??

    • Jakub Kuroń

      Obawiam się, że w tortownicy o średnicy 24 cm ciasto z podwójnej porcji może się nie zmieścić. Ale jeśli chcesz zaryzykować to piecz tak 15 min dłużej. zwracaj uwagę żeby ciasto się ścięło na środku, wtedy będzie dobre.

  11. Bearbel

    Dzisiaj sernik podany, smakuje tak jak wygląda. Po prostu koniecznie trzeba spróbować
    Żałuję, że nie mogę dorzucić zdjęcia

    • Jakub Kuroń

      To cudownie 🙂 Nad opcją dodawania zdjęć pracujemy. Ale możesz dodać na FB lub Instagram, jeżeli posiadasz: Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń

  12. Bearbel

    Dziękuję ☺️
    Już nie mogę się doczekać, wygląda obłędnie

    • Jakub Kuroń

      Basiu,

      Super 🙂 Smacznego!!!

  13. Bearbel

    Będę dzisiaj robić z okazji Barborki. Mam nadzieję, że wszystko się uda. Wykorzystam Termomix

    • Jakub Kuroń

      Trzymam kciuki, będzie dobrze.

      Przy okazji wszystkiego najlepszego 🙂

  14. kristofer

    Wydaje sie prosty i szybki napewno zrobie na niedziele.

    • Jakub Kuroń

      Życzę smacznego!

  15. Justher

    Sernik zrobiony w podwójnej wersji, żeby nie zabrakło

    • Jakub Kuroń

      Bardzo nam miło

  16. Ela

    Wyglada obłędnie wykonanie nie należy do trudności,jutro zrobię dla domowników ☺️ Opublikuje recenzje na insta pozdrawiam

    • Bogusia Kuroń

      Super! Koniecznie oznacz mnie w poście. Chętnie zobaczę sernik w Twoim wykonaniu.

  17. G

    Wygląda rewelacyjnie! Zrobię na pewno

    • Bogusia Kuroń

      Dziękuję! polecam, bo ten sernik zawsze się udaje!

  18. Smynia2609

    Wygląda pysznie!Na pewno wypróu.

    • Jakub Kuroń

      Dzięki. Smacznego!

Sprawdź również