X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieRyby i owoce morza

Śledź z jabłkiem kwaśną śmietaną i majonezem

Śledź z jabłkiem to jedno z najpopularniejszych dań, które gości na naszym wigilijnym stole. Choć ma mocną konkurencję w postaci pozostałych 11 dań to i tak trzyma się mocno. Poniżej znajdziecie dokładny przepis na to rewelacyjne danie.

Śledź z jabłkiem – przepis krok po kroku

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Filety śledziowe pokrój w drobne, ukośne kawałki. Ja wybrałem rodzaj w zalewie wiejskiej z dodatkiem oleju, octu i cukru. Nie potrzeba ich moczyć, wystarczy wyjąć z marynaty, osuszyć i pokroić. Możesz także użyć filetów solonych lub w oleju roślinnym, pamiętaj tylko, że należy je przed obróbką namoczyć w mleku, aby straciły swój intensywny słony smak.

Krok 2:

Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę. Możesz użyć klasycznej białej cebuli lub odmiany cukrowej, która jest łagodniejsza w smaku. Jabłka obierz ze skórki, choć nie jest to konieczne. Następnie pokrój w drobne słupki. Pokrojone składniki możesz odcisnąć z nadmiaru soków, dzięki temu danie nie będzie podchodzić wodą.

Krok 3:

Pokrojoną w kostkę cebulę oraz jabłka pokrojone w słupki przełóż do miski. Następnie dodaj majonez oraz kwaśną śmietanę, dopraw do smaku solą i obfitą porcją świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Krok 4:

Śledzie przełóż do miski, salaterki lub wyłóż na półmisek. Następnie przykryj rybę kołderką z cebuli, jabłka, majonezu i śmietany.Śledź z jabłkiem kwaśną śmietaną i majonezem najładniej prezentuje się z dodatkiem szczypiorku oraz koperku.Na końcu podrzucam link do zakładki z przepisami na —>Boże Narodzenie<—

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również