X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

8 śledzi
1 marchew
1 seler
2 cebule
2 goździki
10 ziaren pieprzu
 10 ziaren ziela angielskiego
3 łyżki octu (6 %)
2 liście laurowe
3/4 szklanki oliwy
tymianek, estragon
sól

Sposób przygotowania

Płukaną i sprawioną rybkę posolić i usmażyć na oleju, zarumienić z obu stron. Wstawić potem do piekarnika, aby ryba "doszła". Warzywa pokroić w plastry i ugotować w niewielkiej ilości wody.Gdy będą miękkie dodać ocet, cebulę, korzenie i pogotować jeszcze parę minut. Zalewa ma być z dość kwaśną z nutą korzenną. Usmażoną rybę kłaść na półmiski, ewentualnie do kamiennego garnka, zalać gorącą marynatą. Do marynaty można dodawać jeszcze np. kapary, szalotki, ew.papryczki.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również