X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

8 śledzi
1 marchew
1 seler
2 cebule
2 goździki
10 ziaren pieprzu
 10 ziaren ziela angielskiego
3 łyżki octu (6 %)
2 liście laurowe
3/4 szklanki oliwy
tymianek, estragon
sól

Sposób przygotowania

Płukaną i sprawioną rybkę posolić i usmażyć na oleju, zarumienić z obu stron. Wstawić potem do piekarnika, aby ryba "doszła". Warzywa pokroić w plastry i ugotować w niewielkiej ilości wody.Gdy będą miękkie dodać ocet, cebulę, korzenie i pogotować jeszcze parę minut. Zalewa ma być z dość kwaśną z nutą korzenną. Usmażoną rybę kłaść na półmiski, ewentualnie do kamiennego garnka, zalać gorącą marynatą. Do marynaty można dodawać jeszcze np. kapary, szalotki, ew.papryczki.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również