X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzeniePrzekąski na zimnoRyby

Śledzie w oliwie Macieja Kuronia

Wielbiciele śledzi w każdym domu mają swoje preferencje smakowe. Jedni wolą śledzie marynowane, inni w oliwie, czy też w salsie pomidorowej. W każdym razie warto wypracować sobie własną, indywidualną recepturę, która z czasem będzie przedmiotem próśb i westchnień naszych gości. Innymi słowy zachęcam do eksperymentowania. A tymczasem zapraszam na śledzie w oliwie, przepis sprawdzony niejednokrotnie. 

Śledzie w oliwie Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1 kg filetów solonych
  • 500 ml mleka
  • 500 ml dobrej oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 goździki
  • 10 ziaren pieprzu np. czarnego

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze śledzie mocz w wodzie 6-12 godzin, zmień w tym czasie dwukrotnie wodę, ostatnie dwie godziny mocz śledzie w mleku, odcedź i opłucz. Pamiętaj, aby spróbować kawałek śledzia, żeby zobaczyć, czy nie są za słone.

Krok 2:

Po drugie cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie śledzie pokrój na mniejsze kilkucentymetrowe kawałki. Układaj w słoju na przemian śledzie, cebulę oraz przyprawy. Na koniec zalej wszystko oliwą i odstaw na co najmniej 24 godziny w chłodne miejsce.

Właściwie ten przepis stanowi bazę wyjściową do wszelkiej maści śledzików w oliwie. Do oliwy możesz np. dodać 6 łyżek octu winnego, soku z cytryny lub wina (białego wytrawnego) oraz zioła: liść laurowy, tymianek, szczyptę rozmarynu, goździków, ziela angielskiego – koniecznie mielonego i pieprzu. 

Kliknij —>TUTAJ<— po więcej pysznych bożonarodzeniowych przepisów.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również