X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzeniePrzekąski na zimno

Śledzik w sosie musztardowym

Jeżeli miałbym na szybko wskazać potrawę, której nauczyłem się od Taty, byłby to z pewnością Śledzik w sosie musztardowym. Pamiętam jak dzień przed wigilią namaczałem filety w mleku, siekałem cebulę w drobną kostkę, kręciłem aksamitny sos musztardowy. Dzięki wielokrotnemu powtarzaniu tej czynności, kiedy ojca zabrakło, jako jedyny w rodzinie znałem recepturę na pamięć. A śledzik w sosie musztardowym musi się znaleźć na naszym świątecznym stole.

Śledzik w sosie musztardowym

Składniki:

  • 600 g filetów śledziowych w oleju
  • 5 łyżek musztardy wikinga
  • 2 łyżek musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 żółtka
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Jeżeli śledzie są za słone namocz je w mleku, aż stracą słoność. Powinno to potrwać 3-4 godziny.

Krok 2:

Następnie osusz i pokrój w niewielkie kawałki.

Krok 3:

W osobnej misce wymieszaj dwa rodzaje musztardy, miód, żółtka. Zacznij powoli wlewać olej cały czas mieszając rózgą, aż do połączenia składników. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Krok 4:

Na końcu dodaj pokrojonego śledzia oraz posiekaną w drobną kostkę cebulę. Całość wymieszaj, odstaw na kilka godzin aby składniki się „przegryzły”.

Wigilijny rytuał

Nie skromnie przyznam, że w przygotowywaniu śledzi radze sobie całkiem nieźle 😉 Bardzo duża w tym zasługa mojego taty. To on nauczył mnie wszystkiego na temat tej ryby. Razem zawsze zajmowaliśmy się śledziami na wigilijny stół, to był nasz rytuał.

Jeżeli szukacie smakowitych Bożonarodzeniowych inspiracji, znajdziecie je TUTAJ!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Swojskiejedzonko

    Muszą być pyszne,wypróbuję na pewno, pozdrawiam serdecznie i wesołych świąt 🙂

    • Jakub Kuroń

      Mój ulubiony świąteczny zestaw, co roku robię.
      W tym roku również 🙂
      Wesołych Świąt

  2. Janina

    Czy bezpieczne jest dodanie surowych żółtek?

    • Jakub Kuroń

      Jak w majonezie- bezpieczne.
      Możesz też żółtka właśnie 2 łyżkami majonezu zastąpić 🙂

Sprawdź również