X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieGrzyby

Suszone prawdziwki smażone

Składniki

-przygotowujemy po 2-3 kapelusiki suszonych prawdziwków na osobę
-mleko, w takiej ilości, żeby przykryć wszystkie kapelusiki
-1 jajko
-natka pietruszki
-kilka łyżek mąki
-kilka łyżek drobno startej bułki
-masło
-sól, pieprz

Sposób przyrządzania

Celowo nie precyzuję ilości wszystkich składników, bo wszystko zależy od ilości uczestników kolacji wigilijnej. Do pracy przystępujemy poprzedniego dnia. Moczymy prawdziwki w mleku przez całą noc, a następnego dnia dodajemy do nich jeszcze trochę wody i gotujemy, aż będą miękkie. Wtedy grzyby osączamy, a po ostudzeniu oprószamy solą, pieprzem i mąką. Następnie zanurzamy każdy kapelusik w roztrzepanym jajku i w tartej bułce. Smażymy na maśle, aż bułeczka się zarumieni. Oczywiście taki rarytas możemy podawać nie tylko w Wigilię, ale tak naprawdę suszone prawdziwki są dość drogie i jako przystawka podawane są głównie w ten uroczysty wieczór.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również