Oto przepis na z pewnością najlepszą chałkę drożdżowa jaką jedliście. Wypiek z tego przepisu wychodzi bezwątpienia puszysty i bardzo delikatny wręcz rozpływa się w ustach. Ze względu na fakt iż ciasto nie ma kremu świetnie nadaje się jako przekąska do szkoły czy pracy. Przygotowaliśmy to cisto ostatnio również na piknik i to był świetny pomysł.
CHAŁKA Z KRUSZONKĄ
Składniki:
ROZCZYN:
- 50 g drożdży świeżych
- 20 g cukru może być zwykły biały lub trzcinowy
- 50 ml letniego mleka
CIASTO:
- 500 g mąki pszennej np. typ 500
- 60 g cukru
- 4 żółtka
- 100 ml letniego mleka
- 100 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
KRUSZONKA:
- 100 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
Chałka z kruszonką
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na początku przygotuj rozczyn. W szklance wymieszaj 50 ml letniego mleka, 50 g świeżych rozdrobnionych drożdży i 20 g cukru. Odstaw na chwilę w cieple miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2:
Następnie do dużej misy przesiej mąkę, dodaj żółtka, resztę mleka i cukru, masło, esencje waniliową i sól. Dodaj wyrośnięty zaczyn i wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni. Tak przygotowane ciasto wstaw razem z misą do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewaj przez 20 minut. Z pewnością przyspieszy to proces przygotowania ciasta.
Krok 3:
Podczas gdy ciasto wyrasta w piekarniku przygotuj kruszonkę. Wymieszaj po 100 g cukru i masła oraz 200 g mąki.
Krok 4:
Następnie podziel ciasto na dwie części, a następnie każdą z nich na kolejne trzy.
Krok 5:
Na koniec z powstałego ciasta ulep dwa warkocze. Posmaruj je rozmąconym jajkiem, następnie posyp przygotowaną kruszonką. Dzięki temu kruszonka przyklei się do ciasta.
Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. „góra- dół” Ważne jest to aby chałkę wstawić do nagrzanego piekarnika.
Chałka z kruszonką
Niewątpliwie to najlepszy i najprostszy przepis. Bez wątpienia wychodzi za każdym razem, smakuje wyśmienicie zarówno sama chałka jak i z dodatkiem wszelakich konfitur czy masła. Na przykład z konfiturą ze śliwek (link)
Bardzo wszechstronne zastosowanie
Chałka niewątpliwie sama w sobie ma bardzo wszechstronne zastosowanie. Ponieważ można jeść ją samą lub z masłem. Można posmarować ją miodem lub jak lubi Bogusia konfiturą śliwkową i mascarpone. Jeżeli chałka się podsuszy można przygotować coś na kształt tostów francuskich. Żydzi np. spożywają chałkę w czasie szabatu w podziękowaniu Bogu za święta. Chałka to również świetny pomysł jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy.
Chałka z kruszonką przepis krok po kroku poleca się do wypróbowania. Nie będziecie żałować, a chałka zagości na Waszym stole o wiele częściej.
SMACZNEGO!!!
Więcej przepisów na ciasta znajdziesz >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Panie Jakubie, pół paczki drożdży na pół kg mąki? To nie za dużo? Do ciasta na chleb z 1,2 kg mąki daję 20 gram.
W sam raz. Chałka to nie chleb. Jest lżejsza i bardziej wyrośnięta.
JUTRO PRZYMIERZAM SIĘ DO UPIECZENIA CHAŁKI. nIE WIEM ,CZY MI WYJDZIE, BO ZROBIĘ TO PIERWSZY RAZ.UFAM WASZYM PRZEPISOM, BO CZĘSTO Z NICH KORZYSTAM I SĄ MEGA SMACZNE I DAJĘ RADĘ JE WYKONAĆ. DZIĘKUJĘ ZA MOZLIWOŚĆ KORZYSTANIA Z PRZEPISÓW.POZDRAWIAM
Trzymam kciuki!!!
Chociaż przepis jest jasno napisany i bez problemu powinnaś sobie poradzić 🙂
Pozdrawiam
Chałka jest przepyszna . Przepis – prosty, tani i szybki w wykonaniu. U mnie w domu numer 1.
Bardzo nas to cieszy 🙂
Pozdrawiamy
Najlepsza chałka jaką w życiu z rodzinką jedliśmy. Pyszna. Dziękuję serdecznie za przepis.
Uwielbiam czytać takie komentarze z rana 🙂
Dziękuję bardzo za korzystanie z naszych przepisów i miłe słowa 🙂
Pozdrawiamy 🙂
Jest przepyszna, uwielbiam z powidłami śliwkowymi i mlekiem. Nie dodaje tylko wanilii, a tak jest super. Dziękuję za przepis i przypomnienie smaku domu. Pozdrawiam serdecznie w Nowym Roku i życzę wielu fantastycznych potraw i przepisów.
Dzięki za miłe słowa.
Wszystkiego dobrego. Dużo spokoju i zdrowia życzymy 🙂
Właśnie wyszła z Piekarnika. Z połowy składników ( brak więcej jajeczek 😉 ). Wyszła idealnie ….dziękuję za przepis
Ślicznie dziękuję za komentarz i smacznego życzę.
Polecam kanapkę z chałki z ulubioną konfiturą lub dżemem i serek mascarpone do tego…Bogusia uwielbia 🙂
Pozdrawiamy
pycha, potwierdzam:)
Ola,
Dzięki za komentarz, krótki aczkolwiek treściwy 😉
Czy mozna dodac drozdze suszone? Jakie beda proporcje? Pozdrawiam
Można, dodaj 1 opakowanie suchych drożdży.
Pozdrawiam 🙂
Rewelacja kolejny raz wykorzystałam przepis z Waszej strony.
Ewelina, bardzo nam miło!
Przepyszna
Ania,
Wielce jestem rad 🙂
Pozdrawiam
A czy składniki mogę wymieszać mikserem?
Polecałbym mikser planetarny, zwykłym mikserem trudno jest wyrobić ciasto drożdżowe, raczej jest za słaby.
Super przepis, chałka przepyszna zniknęła w mgnieniu oka tak jak pierogi z ziemniakami. Chałkę zrobiłam w sobotę na śniadanie, a pierogi na obiad i nawet nie zdążyłam zdjęć na instagram zrobić . Pozdrawiam
Bardzo nam miło! 🙂
Dzień dobry, jesteśmy wielbicielami ciast drożdżowych nam pytanie czy mogę zrobić chałkę metodą „maszynistów” ? Pozdrawiam Iwona
Tak, wszystkie składniki mieszasz razem.
Właśnie zajadam się chałka (a zrobiłam 3 bo moje urwisy uwielbiają) i powiem, że wiele już różnych jadłam, ale ta jest najlepsza. Tylko zamiast kruszonką posypalam grubym cukrem- rewelacja.
Pychota
Bardzo nam miło! Polecamy również inne nasze przepisy! Wszystkie smaczne i sprawdzone! 🙂
Wygląda przepysznie,na pewno upiekę moim kochanym synom!!!
Będzie nam bardzo miło!