Ciasta i ciastkaDesery
Churros z czekoladowym ganache
Churros z czekoladowym ganache, to deser który wciąga. Gdy zaczniesz jeść, nie skończysz aż nie zobaczysz pustego talerzyka. Pyszna przekąska, która zasmakuje całej Twojej rodzinie, mojej smakuje bardzo. Churros są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Więc chwila pracy, a później już tylko delektowanie się deserem.
CHURROS Z CZEKOLADOWYM GANACHE
Składniki:
Churros:
- 1 ¼ szklanki wody
- 125 g masła
- 1 ¼ szklanki mąki pszennej
- 4 jaja
- 0,5 l oleju do smażenia np. rzepakowego
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Sos czekoladowy:
- 200 ml śmietany 30%
- 100 g gorzkiej czekolady, drobno pokruszonej np. 80%
Churros z czekoladowym ganache
Sposób przygotowania:
Krok 1:
W rondlu rozpuść wodę z masłem. Kiedy zacznie się gotować, zacznij wsypywać mąkę. Następnie mieszaj aż zacznie odchodzić od brzegów i uformuje kulę ciasta, 1-2 minuty.
Krok 2:
Przełóż ciasto do miski, poczekaj aż przestygnie. Po tym czasie zacznij dodawać pojedynczo jajka, za każdym razem dokładnie mieszając.
Krok 3:
Następnie przełóż gotowe ciasto do worka cukierniczego z szeroką końcówką.
Krok 4:
Rozgrzej olej do średniej temperatury, około 160°C. Wyciskaj na rozgrzany olej podłużne pączki 10 cm długości. Smaż 3-4 minuty do uzyskania rumianego koloru, po wyjęciu osącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Krok 5:
Aby zrobić sos czekoladowy, wsyp czekoladę do miski. Wlej śmietanę do rondelka, podgrzej na małym ogniu, aż zacznie „mrugać”. Wlej do miski, mieszaj aż do całkowitego połączenia.
Krok 6:
Cukier puder wymieszaj z cynamonem.
Churros podawaj oprószone cukrem pudrem z cynamonem, skropione sosem czekoladowym.
Churros z czekoladowym ganache
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych np. słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<