X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaDesery

Churros z czekoladowym ganache

Churros z czekoladowym ganache, to deser który wciąga. Gdy zaczniesz jeść, nie skończysz aż nie zobaczysz pustego talerzyka. Pyszna przekąska, która zasmakuje całej Twojej rodzinie, mojej smakuje bardzo. Churros są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Więc chwila pracy, a później już tylko delektowanie się deserem. 

Churros z czekoladowym ganache

Składniki:

Churros:
  • 1 ¼ szklanki wody
  • 125 g masła
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 0,5 l oleju do smażenia np. rzepakowego
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Sos czekoladowy:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady, drobno pokruszonej np. 80%

Przygotowanie: 

Krok 1:

W rondlu rozpuść wodę z masłem. Kiedy zacznie się gotować, zacznij wsypywać mąkę. Następnie mieszaj aż zacznie odchodzić od brzegów i uformuje kulę ciasta, 1-2 minuty.

Krok 2:

Przełóż ciasto do miski, poczekaj aż przestygnie. Po tym czasie zacznij dodawać pojedynczo jajka, za każdym razem dokładnie mieszając.

Krok 3:

Następnie przełóż gotowe ciasto do worka cukierniczego z szeroką końcówką.

Krok 4:

Rozgrzej olej do średniej temperatury, około 160°C. Wyciskaj na rozgrzany olej podłużne pączki 10 cm długości. Smaż 3-4 minuty do uzyskania rumianego koloru, po wyjęciu osącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Krok 5:

Aby zrobić sos czekoladowy, wsyp czekoladę do miski. Wlej śmietanę do rondelka, podgrzej na małym ogniu, aż zacznie „mrugać”. Wlej do miski, mieszaj aż do całkowitego połączenia.

Krok 6:

Cukier puder wymieszaj z cynamonem.
Churros podawaj oprószone cukrem pudrem z cynamonem, skropione sosem czekoladowym.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również