Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Składniki:
- 7 g drożdży suchych
- 150 ml mleka
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 150 ml oleju roślinnego
- 600 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 400 g śliwek
Kruszonka:
- 100 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, oprócz śliwek. Odstaw w ciepłe miejsce na jedną godzinę, aby dobrze wyrosło.
Po tym czasie przełóż ciasto do formy o wymiarach 20 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż śliwki pokrojone w ćwiartki.
Osobno zagnieć kruszonkę i oprósz nią ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 60°C na 10-15 minut. Po tym czasie zwiększ do 180°C, piecz 60 minut.
Pamiętajcie nie jedzcie ciepłego bo Was brzuszek rozboli 😉
Smacznego 🙂
Ciasto ze śliwkami przepis krok po kroku
Super proste ciasto drożdżowe? Odpowiedź jest prosta: Ciasto ze śliwkami 🙂
Banalne i super wyrośnięte, przepis idealny dla osób które do tej pory bały się ciast na drożdżach.
Receptura rodzinna dla „leniwych
Na jednej z rodzinnych imprez, wpadł w ręce Bogusi i mi przepyszny kawałek ciasta. Spojrzeliśmy się po sobie i zaczęliśmy pytać kto jest autorem tego wypieku. Dowiedzieliśmy się, że jest to receptura rodzinna dla „leniwych”, ponieważ wszystkie składniki miesza się (oprócz śliwek, ewentualnie innych owoców) i odstawia się do wyrośnięcia. Lubimy takie przepisy 😉 Przepis na ciasto ze śliwkami, jakiś czas później przesłała mi go moja ciotka Kaja. Troszeczkę żeśmy go zmodyfikowali i teraz możemy się z Wami nim podzielić.
Życzliwy sąsiad
Od jakiegoś czasu, życzliwy sąsiad przynosi nam podarki w postaci owoców i warzyw z własnej działki. Czasami jest ich tak dużo, że musimy je przerabiać na przykład na OGÓRKI CURRY Ostatnio dostaliśmy kolejny transport, postanowiliśmy zrobić ciasto ze śliwkami. To był strzał w dziesiątkę, wyrosło do nieba i smakowało jak u babci. A najlepiej ze szklanką mleka 🙂
Sezon na śliwki w pełni, warto więc sięgnąć po przepis na ciasto ze śliwkami, przepis krok po kroku. A po konsumpcji skomentować na stronie internetowej.
SMACZNEGO!!!
Kubą powiedz czy drożdże mogą być świeże ????
Jak najbardziej, 50 g wystarczy 🙂
Mam pytanie czy mleko ciepłe jak to do drożdżówki czy zimne ?
Może, ale w tym przepisie nie musi być. Ciepłe mleko przyspieszy proces.
Nie podejrzewałam że ciasto wyjdzie aż tak dobre 🙂 jak zwykle się nie zawiodłam na Państwa przepisach na słodkości. Domowników czeka smaczne niedzielne popołudnie, pozdrawiam 🙂
Super. Bardzo nas to cieszy, zwłaszcza Bogusie to ona odpowiada na kuron.com.pl za słodkości. Ściskamy mocno 🙂
Właśnie robię czekam na efekty potem się pochwalę
Życzę smacznego!
Ciasto wg tego przepisu jest pyszne. Polecam!
Dziękujemy
Ale superNa pewno upiekę