X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaRóżne przepisy

Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Przepis krok po kroku

Oto przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami. Na jednej z rodzinnych imprez, wpadł w ręce Bogusi i mi przepyszny kawałek ciasta. Spojrzeliśmy po sobie i zaczęliśmy pytać kto jest autorem tego wypieku. Dowiedzieliśmy się, że jest to bez wątpienia receptura rodzinna dla „leniwych”, ponieważ wszystkie składniki miesza się ze sobą (oprócz śliwek, ewentualnie innych owoców) i odstawia do wyrośnięcia. Lubimy takie przepisy 😉 Przepis na ciasto ze śliwkami, jakiś czas później przesłała mi go moja ciotka Kaja. Troszeczkę żeśmy go zmodyfikowali i teraz możemy się z Wami nim podzielić.

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

  • 7 g drożdży suchych
  • 150 ml mleka
  • 3 jajka M
  • 200 g cukru np. trzcinowego
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 400 g śliwek lub innych owoców

Kruszonka:

  • 100 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na początku w dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, oprócz śliwek. Odstaw w ciepłe miejsce na jedną godzinę możesz również wstawić do nagrzanego do 30°C piekarnika na 20 minut, aby dobrze wyrosło.

Krok 2:

Następnie przełóż ciasto do formy o wymiarach 20 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż śliwki pokrojone w ćwiartki.  

Krok 3:

Na koniec zagnieć kruszonkę i oprósz nią ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 60°C na 10-15 minut. Po tym czasie zwiększ do 180°C, piecz 60 minut.

Z pewnością muszę przypomnieć! Nie jedzcie ciepłego bo Cię brzuszek rozboli 😉

Smacznego 🙂 

Ciasto ze śliwkami przepis krok po kroku

Od jakiegoś czasu, życzliwy sąsiad przynosi nam podarki w postaci owoców i warzyw z własnej działki. Czasami jest ich tak dużo, że musimy je przerabiać np. na OGÓRKI CURRY Ostatnio dostaliśmy kolejny transport, dzięki temu postanowiliśmy zrobić ciasto ze śliwkami. Z pewnością to był strzał w dziesiątkę, wyrosło do nieba i smakowało jak u babci. A najlepiej ze szklanką mleka ponieważ tak najbardziej kojarzy mi się z dzieciństwem:-)

Więcej pysznych, propozycji np. na desery znajdziesz >> TUTAJ<<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Polecam! Kolejny przepis,który serdecznie zachęcam wykorzystać.
    Jestem początkująca
    w kuchni,a wiele przepisów z tej strony się mi wychodzi. Co cieszy najedzonego męża.
    Ciasto łatwe wykonaniu. Mój jedyny błąd,że mi się zbyt dopiekło (zostawiłam je
    wyłączonym,ale nagrzanym piekarniku ze względu na koty
    ).
    Teraz wiem,że trzeba je wyjąć i znaleźć mu inna kryjówkę. Gdyż one również chętnie by skosztowały ciasta.
    Mimo tej wpadki
    to ciasto jest bardzo smaczne i rodzinka się zajada. Mężowi bardzo smakuje.
    Dziadkowi również.
    Pół już nie ma.

  2. Mam pytanie czy mleko ciepłe jak to do drożdżówki czy zimne ?

  3. Nie podejrzewałam że ciasto wyjdzie aż tak dobre 🙂 jak zwykle się nie zawiodłam na Państwa przepisach na słodkości. Domowników czeka smaczne niedzielne popołudnie, pozdrawiam 🙂

Sprawdź również