Ciasta i ciastkaDesery
Ciasto kruche ze śliwkami. Przepis krok po kroku.
Kolejna cześć z serii „Co zrobić z nadmiarem śliwek?” Ja osobiście proponuje wykonać najlepsze, najprostsze na świecie ciasto kruche ze śliwkami. A jeżeli coś zostanie to zrób KONFITURĘ ŚLIWKOWĄ Z CZEKOLADĄ
CIASTO KRUCHE ZE ŚLIWKAMI
Składniki:
- 600 g śliwek np. węgierek
- 125 g masła
- 250 g mąki pszennej np. typ 500
- 120 g cukru np. trzcinowego
- 120 g śmietany 18%
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 200 g mąki pszennej
Ciasto kruche ze śliwkami.
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Wszystkie składniki ciasta oprócz śliwek zagnieć na jednolitą, gładką masę. Następnie wyłóż dno formy o wymiarach 25 cm x 35 cm papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż przygotowane ciasto. Piecz 10 minut w 180 °C. W czasie gdy ciasto się piecze wydrąż ze śliwek pestkę i pokrój je na ćwiartki.
Krok 2:
Śliwki układaj na upieczonym cieście skórą do dołu.
Krok 3:
Następnie przygotuj kruszonkę, mieszając dłońmi wszystkie składniki. (100 g masła, 100 g cukru, 200 g mąki pszennej)
Krok 4:
Na koniec tak przygotowaną kruszonką posyp ciasto. Następnie piecz całość 45 minut w 180 °C.
W poszukiwaniu słodkich wypieków
Kończąc powiem Wam, że z dzieciństwa pamiętam, że moja mama w przeciwieństwie do innych mam nie była mistrzynią ciast. Robiła pyszne rożnego rodzaju placki, naleśniki, omlety natomiast oprócz jakiś pojedynczych przypadków, pieczenie było jej obce, tak z resztą zostało do dzisiaj. W poszukiwaniu słodkich wypieków, musiałem wypuszczać się do swoich przyjaciół. Najlepsze ciasta robiła mama mojego najlepszego kolegi Kacpra. Były to zazwyczaj dość proste wypieki, połączenie słodkiego z kwaskowymi owocami. Tam właśnie pierwszy raz jadłem ciasto kruche ze śliwkami. Było oczywiście wiele innych, ale to zapadło mi najgłębiej w pamięć.
Przez wiele lat ciasto kruche ze śliwkami, tkwiło gdzieś w odmętach mojej pamięci. Dopiero ostatnio ktoś na forum zapytał mnie właśnie o taki przepis i z przykrością stwierdziłem, że na stronie receptury brak. Postaraliśmy się z Bogusią, ponieważ to ona w tym duecie jest specjalistką od słodyczy, ten smak odtworzyć. Po kilku próbach mam wrażenie, że się udało. Wyszło idealnie, a najlepszą oceną może być fakt, że ciasto kruche ze śliwkami zniknęło w niecałą godzinę. Ale jak tu się dziwić? Kruche ciasto, śliwki od znajomego z działki i kruszonka, to nie mogło się nie udać.
Więcej przepisów na np. ciasta znajdziesz >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Czy można upiec ciasto w podłużnej formie- keksówce, aby było wyższe?
Możesz spróbować.
Jakiej wielkości blacha jest potrzebna do tej ilości składników?
Ja użyłam takiej 25 cm x 35 cm.
Czy zamiast śliwek można dodać inne owoce?
Oczywiście np. morele lub brzoskwinie
Czy zamiast śliwek można dodać wiśnie?
Można jak najbardziej, ale polecam użyć drylowanych 😉
Jak upiecze się spód ciasta kruchego i potem dopiero położy się owoce.to spód nie przypali się.nie mam piekarnika co piecze góra-dół?
nie nie przypali się jeśli zapieczesz spód tak jak w przepisie 10 minut.
Przedstawione ciasto robilam kilka razy również dwa razy na życzenie moich gości z uk polecam
To ciasto robilam kilka razy i dwa razy na życzenie moich gosci z uk jest pyszne i latwe do zrobienia polecam
Pani Ewo dziękujemy 🙂