X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaDesery

Ciasto kruche ze śliwkami. Przepis krok po kroku.

 

Kolejna cześć z serii „Co zrobić z nadmiarem śliwek?” Ja osobiście proponuje wykonać najlepsze, najprostsze na świecie ciasto kruche ze śliwkami. A jeżeli coś zostanie to zrób KONFITURĘ ŚLIWKOWĄ Z CZEKOLADĄ

 

 

CIASTO KRUCHE ZE ŚLIWKAMI

 

 

Składniki:

  • 600 g śliwek np. węgierek
  • 125 g masła
  • 250 g mąki pszennej np. typ 500
  • 120 g cukru np. trzcinowego
  • 120 g śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki pszennej 

Ciasto kruche ze śliwkami.

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Wszystkie składniki ciasta oprócz śliwek zagnieć na jednolitą, gładką masę.  Następnie wyłóż dno formy o wymiarach 25 cm x 35 cm papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż przygotowane ciasto. Piecz 10 minut w 180 °C. W czasie gdy ciasto się piecze wydrąż ze śliwek pestkę i pokrój je na ćwiartki. 

Krok 2:

Śliwki układaj na upieczonym cieście skórą do dołu. 

Krok 3:

Następnie przygotuj kruszonkę, mieszając dłońmi wszystkie składniki. (100 g masła, 100 g cukru, 200 g mąki pszennej) 

Krok 4:

Na koniec tak przygotowaną kruszonką posyp ciasto. Następnie piecz całość 45 minut w 180 °C. 

 


W poszukiwaniu słodkich wypieków

Kończąc powiem Wam, że z dzieciństwa pamiętam, że moja mama w przeciwieństwie do innych mam nie była mistrzynią ciast. Robiła pyszne rożnego rodzaju placki, naleśniki, omlety natomiast oprócz jakiś pojedynczych przypadków, pieczenie było jej obce, tak z resztą zostało do dzisiaj. W poszukiwaniu słodkich wypieków, musiałem wypuszczać się do swoich przyjaciół. Najlepsze ciasta robiła mama mojego najlepszego kolegi Kacpra. Były to zazwyczaj dość proste wypieki, połączenie słodkiego z kwaskowymi owocami. Tam właśnie pierwszy raz jadłem ciasto kruche ze śliwkami. Było oczywiście wiele innych, ale to zapadło mi najgłębiej w pamięć.

Przez wiele lat ciasto kruche ze śliwkami, tkwiło gdzieś w odmętach mojej pamięci. Dopiero ostatnio ktoś na forum zapytał mnie właśnie o taki przepis i z przykrością stwierdziłem, że na stronie receptury brak. Postaraliśmy się z Bogusią, ponieważ to ona w tym duecie jest specjalistką od słodyczy, ten smak odtworzyć. Po kilku próbach mam wrażenie, że się udało. Wyszło idealnie, a najlepszą oceną może być fakt, że ciasto kruche ze śliwkami zniknęło w niecałą godzinę. Ale jak tu się dziwić? Kruche ciasto, śliwki od znajomego z działki i kruszonka, to nie mogło się nie udać.

Więcej przepisów na np. ciasta znajdziesz >> TUTAJ<<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Jak upiecze się spód ciasta kruchego i potem dopiero położy się owoce.to spód nie przypali się.nie mam piekarnika co piecze góra-dół?

  2. Przedstawione ciasto robilam kilka razy również dwa razy na życzenie moich gości z uk polecam

  3. To ciasto robilam kilka razy i dwa razy na życzenie moich gosci z uk jest pyszne i latwe do zrobienia polecam

Sprawdź również