X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Ciasto pijak – wersja bez alkoholu

Ciasto pijak – wersja bez alkoholu to wspaniałe deser składający się z kilku warstw. Smak biszkoptu miesza się z masą makową i kremem budyniowym. Ciasto jest dość skomplikowane, ale dla tego wyśmienitego smaku warto się trochę wysilić. W oryginale do ciasta dodaje się sporą ilość alkoholu, stąd nazwa „pijak”. Dzisiaj przygotowałem dla Was przepis bezalkoholowy, dzięki temu każdy będzie mógł spróbować.

Ciasto pijak – wersja bez alkoholu

Składniki:

Biszkopt:
  • 4 jajka    
  • 100 g cukru (¾ szklanki) 
  • 80 g mąki pszennej  (½ szklanki) 
  • 80 g  mąki ziemniaczanej (½ szklanki)
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
Ciasto makowo- kokosowe:
  • 6 białek
  • 110 g( ½ szklanki) cukru np. trzcinowego
  • 150 g suchego maku
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
  • 250 ml wody
  • sok z jednej cytryny
  • 4 łyżki cukru
Masa budyniowa:
  • 6 żółtek
  • 110 g cukru (½ szklanki)
  • 25 g mąki pszennej ( ok 3 łyżki)
  • 25 g mąki ziemniaczanej ( ok 3 łyżki)
  • 375 ml mleka (1 ½ szklanki)
  • 250 g masła
Polewa czekoladowa:
  • 100 g masła
  • 50 g kakao (4 łyżki)
  • 110 g cukru pudru (½ szklanki)  
  • 4 łyżki mleka 
Dodatkowo:
  • 400 g powideł śliwkowych np. domowych 
  • ok. 200 g okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na początek przygotuj biszkopt. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier. Potem wmiksuj po żółtku oraz wodę. Na końcu wmieszaj delikatnie przesiane oba rodzaje mąki. Gotowe ciasto przełóż do formy (35 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piecz 30 minut w 180°C „góra – dół”. Wyjmij z piekarnika, odstaw do przestygnięcia.

Krok 2:

Kolejną warstwą jest ciasto makowo- kokosowe. Białka ubij na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie  wmieszaj delikatnie szpatułką wymieszane mak z wiórkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto makowo – kokosowe piecz w tej samej formie co biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia to 30 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij z piekarnika, odstaw do przestygnięcia.

Krok 3

Kolejnym krokiem jest masa budyniowa. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksuj dodając oba rodzaje mąki. Następnie zagotuj mleko. Miksując masę jajeczną wlewaj wąskim strumieniem gorące mleko. Następnie gotuj na małym ogniu ciągle mieszając aż budyń zgęstnieje. Gotową bazę budyniową odstaw do ostygnięcia. Masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując, dodawaj po łyżce całą ostudzoną masę budyniową, aż składniki dobrze się połączą. Masę odstaw na bok. 

Krok 4:

Przygotuj poncz. Sok z cytryny wymieszaj z wodą i cukrem, następnie delikatnie łyżką polewaj dokładnie całą powierzchnię biszkoptu.

Krok 5:

W kolejnym kroku posmaruj nasączony biszkopt powidłami śliwkowymi lub porzeczkowymi.

Krok 6:

Na posmarowany powidłami biszkopt połóż ciasto makowo- kokosowe, a następnie posmaruj równomiernie całym przygotowanym w kroku 2 kremem. 

Krok 7:

Następnie na masę budyniową ułóż biszkopty nasączone ponczem. Na zakończenie z masła, kakao, cukru pudru, mleka przygotuj polewę. Wszystkie składniki umieść w rondelku, podgrzewaj ciągle mieszając do rozpuszczenia się składników. Pamiętaj polewa nie może się zagotować. Powstałą polewą polej biszkopty. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, dzięki temu ładnie stężeje 

Na koniec podrzucam —>LINK<— do zakładki z pysznymi ciastami.

Smacznego!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również